Sebastian de Bruijn: ‘Pleiten in allitererende volzinnen: makkelijker gezegd dan gedaan’

Delen:

Starter van de week is Sebastian de Bruijn. “Een paar vrienden bedachten dat ik alliteratie-advocaat zou worden: alleen maar schrijven en pleiten in allitererende volzinnen. Nu ik advocaat ben, blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan.”

Sebastian de Bruijn (25) is op 28 augustus 2019 beëdigd als advocaat en werkt op de vastgoedpraktijk van Houthoff. Hij is in 2019 cum laude afgestuurd aan de Universiteit Leiden waar hij de master Civiel recht volgde. In september 2019 startte hij met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Dat besloot ik tijdens mijn bachelor die ik volgde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Samen met een vriend ging ik in het eerste jaar van mijn studie voor Oscar Hammerstein aan de slag. Ik heb er gedurende heel mijn studie gewerkt en maakte er een brede civiele praktijk mee. Dat beviel zo goed dat ik op een gegeven moment zeker wist dat ik advocaat wilde worden. Overigens hield ik daar altijd al wel rekening mee. Zo was ik op de middelbare school al heel geïnteresseerd in de maatschappij en in taal. Een carrière als advocaat lag dan ook voor de hand. Dat was ook het moment waarop die vrienden bedachten dat ik alliteratie-advocaat zou worden.

Je was ook actief in het buitenland. Waar en waarom?
Toen ik zag welke mogelijkheden er zijn om naar het buitenland te gaan, wist ik dat ik die kans niet kon laten liggen. Zo heb ik een deel van mijn studie in Berlijn en Parijs gedaan. Dat is erg goed bevallen. Je leert een interessante groep mensen kennen die zich later weer verspreidt over de wereld. Daarbij zorgt het voor een frisse blik op de wereld. En wat is er nu mooier dan naar je colleges wandelen over de Champs-Élysées of Unter den Linden? Houthoff heeft meerdere vestigingen in het buitenland, onder meer in Londen en New York. Als ik de kans krijg, wil ik daar zeker ook eens werken.

Welke (relevante) activiteiten heb je naast je studie gedaan?
Naast mijn werk ben ik tijdens mijn bachelor actief geweest voor de Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten (JFAS), de juridische faculteitsvereniging van de UvA. Daar was ik een jaar de voorzitter van. Zo ben ik ook voor het eerst met Houthoff in aanraking gekomen, via het Houthoff Café. Zulke activiteiten waren naast mijn studie goed te doen. Dat geldt overigens niet voor het bestuursjaar dat ik bij de JFAS heb gedaan – dat is een fulltime functie. Samen met mijn tijd in het buitenland heeft me dat twee jaar extra studeren opgeleverd. Geen probleem, want ik heb er mooie ervaringen aan overgehouden. Bovendien zorgt het voor wat extra bagage, die je niet altijd hebt als je in vier jaar een bachelor en master afrondt. De universiteit zou wat mij betreft daarom wel wat meer ruimte mogen bieden voor extra-curriculaire activiteiten; zeker in de bachelor.

Je bent cum laude afgestudeerd. Brengt dat je verder dan zonder cum laude afgestudeerd?
Of cum laude afstuderen je echt verder brengt, weet ik niet. Natuurlijk vind ik het mooi dat het op mijn diploma staat, maar uiteindelijk gaat het vooral om het grotere plaatje. Dingen die je naast je studie doet en je sociale leven zijn minstens zo vormend als studeren en hoge cijfers halen. Achteraf ben ik blij dat ik ook daar veel tijd aan heb besteed. Over vijf jaar zie ik mezelf dan ook graag – naast als een succesvol advocaat – als iemand die zich op meerdere fronten heeft ontwikkeld. Misschien dat het me tegen die tijd is gelukt een allitererend stuk te schrijven.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Dat is moeilijk kiezen. Ik ben mijn tijd bij Houthoff begonnen met een intern opleidingsprogramma: het Houthoff Trainee Programme (HTP), samen met een leuke groep mensen. Natuurlijk was de beëdiging een bijzonder moment, zeker vanwege de mooie toespraak die Marry de Gaay Fortman daarna hield op een speciaal georganiseerde borrel op kantoor. Daarnaast ging er al vrij snel een processtuk de deur uit, dat mede op mijn naam stond. Een beter begin had ik me niet kunnen wensen.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven