Sieta Autar-Matawlie over een rondreis langs bekende arrestenlocaties

Sieta Autar-Matawlie (1971) studeerde tussen 2003 en 2007 Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na haar afstuderen werkte zij als advocaat in Rotterdam, sinds 2011 bij GMW Advocaten (Den Haag). Daar is zij erfrechtadvocaat en estate planner. Onlangs reed ze met haar echtgenoot, notaris Aniel Autar, een rondje door Nederland, langs plaatsen die van betekenis zijn geweest voor de rechtsontwikkeling.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sieta Autar-Matawlie over een rondreis langs bekende arrestenlocaties - Mr. online
Sieta Autar-Matawlie

Even langs de drukkerij rijden van Lindenbaum (arrest Lindenbaum/Cohen), naar het Zuid-Limburgse Bunde (arrest Bunde/Erckens)… Onder het mom: je moet wat in coronatijden?
Nee, dat was niet de reden. Toen mijn echtgenoot Aniel en ik (nu bijna 30 jaar geleden) trouwden, konden wij niet meteen op huwelijksreis, omdat mijn zwager een week na ons huwelijk zou afstuderen. Wij wilden graag bij zijn afstuderen aanwezig zijn. Aniel was toen werkzaam als kandidaat-notaris en ik studeerde bedrijfseconomie. Wij besloten de week na ons huwelijk met de auto door Nederland te reizen; die reis werd echter één lang college. Onderweg vertelde Aniel veel over belangrijke juridische gebeurtenissen in de plaatsen die wij passeerden of aandeden. Zo ontstond mijn belangstelling voor het recht. Ik besloot daarna rechten te studeren.
Als wij op vakantie zijn, proberen wij altijd iets van het lokale recht op te pakken. Zo waren wij een aantal jaar geleden in New Delhi. Toen wij langs de Indiase Supreme Court reden, konden wij het niet laten om ons ter plekke uit te laten nodigen voor een spontaan bezoek aan de Indiase Hoge Raad. Sommigen noemen het beroepsdeformatie, maar wij zien het anders.

Wiens idee was dit, en vooral: waarom?
Aniel was eerder die week jarig. Omdat hij geen prijs stelt op tastbare cadeaus, had ik een weekendje Maastricht gepland, zondagavond zouden wij ook even bij onze dochter in Amsterdam langsgaan. Al rijdend naar Maastricht ontstond bij Aniel spontaan het idee om het nuttige met het aangename te verenigen.

Hoeveel ‘arresten’ heeft u bezocht en hoe maakte u de selectie?
We hebben acht arresten bezocht. Een selectie hebben wij, zoals gezegd, niet vooraf gemaakt; al rijdend kwamen de arresten als vanzelf ‘naar boven’. In de ‘arresten-steden’ maakten we een stop en deden een drankje.

Welke plaats vond u het meest indrukwekkend en waarom?
Iedere arresten-plaats heeft indruk op mij gemaakt. Maar als ik er een moet noemen, dan noem ik de gemeente Bunde. Het is prachtig om te zien hoe een schijnbaar eenvoudig geschil tussen de gemeente Bunde en boer Erckens (wat diende onder ‘belastingschade’ te worden verstaan?) zoveel structuur in ons rechtsdenken heeft gebracht.

Welke locaties staan op de planning voor een volgende rit?
We hebben nog geen concrete plannen. Ik ben in Zeist opgegroeid en heb er tot mijn huwelijk gewoond. Ik kom nog geregeld in Zeist, omdat mijn familie er woont. In mijn jeugd kwam ik graag op de Slotlaan in Zeist. Onlangs kwam ik er achter dat Modehuis Nolly was gevestigd aan de Slotlaan in Zeist. Ik heb mij voorgenomen om als ik de volgende keer dat ik in Zeist ben, ik even langs de Slotlaan 280-282 rijd om te onderzoeken of er nog iets is dat aan het modehuis herinnert.

Nog bijzondere erfrechtelijke locaties bezocht?
Ja, op weg naar Maastricht hebben wij ook Tilburg aangedaan. In Tilburg was ooit Wollenstoffenfabriek De Rooy-Van Dijk gevestigd. Die fabriek werd door moeder en zoon De Rooy middels een commanditaire vennootschap geëxploiteerd. Na het overlijden van moeder De Rooy werd de onderneming inzet van een geschil dat 25 maart 1965 zou leiden tot een arrest van de Hoge Raad (Erven De Rooy) dat vandaag de dag nog steeds zijn waarde heeft.

Wat heeft u van deze juridische rondreis geleerd?
Nieuwe inzichten heeft de reis mij niet opgeleverd. Door het bezoeken van plaatsten waar belangrijke juridische gebeurtenissen hebben plaatsgehad, gaan die arresten meer leven. En dat vind ik mooi.

Als u het voor het zeggen had…
Iedereen dient toegang tot het recht te hebben. Ik maak me grote zorgen over de toekomst van de rechtsbedeling. Ik sta pal achter de acties van de sociale advocaten. Hun zorgen zijn terecht.

Wat is niet over u bekend, wat wel interessant is?
Ik ben voorzitter van Stichting Abhilasa Global Serve. Die stichting zet zich in voor de maatschappelijke positie van meisjes en vrouwen in Suriname en India. Met die landen heb ik een diepe connectie: mijn ouders zijn in Suriname geboren en mijn grootouders kwamen uit India. Deze maand worden er 51 dozen kleding, schrijfmateriaal en menstruatieproducten (ruim 8 kuub) naar Suriname verscheept. Dat land verkeert nu in misschien wel de grootste economische crisis sinds zijn ontstaan.

Wie is voor u een bron van inspiratie?
Malala Yousafzai, de Pakistaanse kinderrechtenactiviste die in 2014 de Nobelprijs voor de vrede ontving.

Welk boek las u het laatst?
Inner engineering, a yogi’s guide to joy van Sadhguru.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Ik heb voor mijn verjaardag een verblijf in Ananda Spa (een spiritueel centrum aan de voet van de Himalaya) gekregen. Ik wilde dit al heel lang. Zodra de situatie dat toelaat, gaan we daar naar toe.

Met welke beroemdheid zou u op de geopende terrassen een biertje willen drinken?
Kamala Harris.

Benieuwd naar de studententijd van Sieta Autar-Matawlie? Lees het hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top