Sieta Autar-Matawlie toonde moed door op te komen tegen een te laag cijfer

Sieta Autar-Matawlie is advocaat bij GMW Advocaten in Den Haag. Als zij op vakantie is, probeert ze altijd iets van het lokale recht op te pakken. Onlangs reed ze met haar echtgenoot een rondje door Nederland, langs plaatsen die van betekenis zijn geweest voor de rechtsontwikkeling.

Delen:

Sieta Autar-Matawlie (midden op de foto) ‘toen’

Sieta Autar-Matawlie (1971) studeerde tussen 2003 en 2007 Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarvoor was zij lerares op een basisschool. Na haar afstuderen werkte ze als advocaat in Rotterdam en sinds 2011 bij GMW Advocaten in Den Haag. Daar is zij erfrechtadvocaat en estate planner.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn slechtste herinneringen heb ik aan de middagcolleges. Toen ik studeerde, had ik twee kinderen die op de basisschool zaten. Als de colleges uitliepen was het altijd de vraag of ik op tijd was om hen van school te halen.
Mijn beste herinnering was dat ik de moed had om het besluit van een docent om mij geen extra punt toe te kennen, terwijl ik meende daar recht op te hebben, ter discussie te stellen. Ik werd in dat kader uitgenodigd om te worden gehoord. Ik was ontzettend blij toen ik uiteindelijk in het gelijk werd gesteld.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was personen-, familie- en erfrecht. Mensen en de verhouding tussen mensen hebben altijd mijn belangstelling gehad. Dat was misschien wel de reden waarom ik destijds het onderwijs in ging. In het personen-, familie- en erfrecht kwam dat, met een vleugje emotie, goed tot haar recht.
Mijn minst favoriete vak was staats- en bestuursrecht. Tijdens de studie vond ik die vakken ontzettend saai. Ik moest mij er echt toe zetten om mij serieus voor te bereiden op het tentamen.

Sieta Autar-Matawlie ‘nu’

Welke docent of welke jurist was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
Prof. dr. A.I.M. van Mierlo gaf het vak burgerlijk procesrecht. Hij enthousiasmeerde mij om me te verdiepen in dit vak. Waarom? Als ik meedoe aan een spel, wil ik graag winnen. Goede kennis over het materiële recht is niet voldoende om een procedure te winnen. Minstens even belangrijk is het juist toepassen van de spelregels. Het gaat daarbij om het toepassen van de juiste tactiek. Die combinatie boeide mij zeer.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Een studie notarieel recht (met civiel effect) in plaats van Nederlands recht.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Streef ernaar zoveel mogelijk dingen te doen die je interessant lijken en leg de focus niet alleen op jouw studie. Door persoonlijke ontwikkeling en stages te lopen kom je erachter waar jouw interesse naar uitgaat en of een bepaald beroep ook echt bij je past.

Sieta Autar-Matawlie is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven