Simone Schmeetz (Kennedy van der Laan) over ‘settelen’

Overstapper van de week is Simone Schmeetz, zij is sinds 1 september als counsel verbonden aan Kennedy Van der Laan in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Schmeetz was de afgelopen jaren op zelfstandige basis ad interim advocaat bij diverse advocatenkantoren en eerder werkte ze bij Loyens & Loeff en Clifford Chance.

Delen:

Simone Schmeetz

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U bent jarenlang zzp’er geweest. Beviel dat niet meer?
Ik ben heel enthousiast over mijn ‘overstap’ en de kans die Kennedy Van der Laan mij biedt om mee te bouwen aan de verdere groei en ambitie van de arbeidsrechtpraktijk van het kantoor. Ik heb acht jaar als zelfstandig arbeidsrechtadvocaat gewerkt. In eerste instantie heb ik gebouwd aan een eigen praktijk en in de loop van de jaren heb ik me meer toegelegd op interimklussen bij verschillende advocatenkantoren, waaronder Kennedy Van der Laan. Op deze manier kon ik weer samenwerken met collega’s, ook aan grotere projecten. De kantoren waarvoor ik heb gewerkt varieerden van kleine nichekantoren, gespecialiseerd in arbeidsrecht of juist M&A, tot grote full-servicekantoren. ‘Dat het niet meer beviel’ daar is geen sprake van, maar er kwam een mooie kans voorbij om het werk dat ik heel graag doe op een vaste plek voort te zetten. Dit biedt op verschillende vlakken nieuwe perspectieven, waaronder in ieder geval langetermijnrelaties opbouwen met cliënten en collega’s. De huidige setting leent zich daar perfect voor, beter nog dan mijn oude rol als zelfstandig arbeidsrechtadvocaat. 

Wat vindt u het belangrijkst dat u heeft geleerd in deze tijd en wat neemt u daarvan mee in uw nieuwe functie?
In mijn rol als interim-advocaat was het van belang, naast natuurlijk kwalitatief goed werk leveren, dat je flexibel was. Je moet soms direct beschikbaar zijn, en ook de einddatum bleek regelmatig niet in beton gegoten. De cultuur is op ieder kantoor anders, dus wat dat betreft kwam enig aanpassingsvermogen goed van pas. Je bent bij een kantoor om de werkdruk tijdelijk te verlagen, vanwege bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof of een aantal grote projecten die lopen. Je moet snel schakelen en beslissingen durven nemen. Je wordt geacht direct mee te denken en te bewegen met de business en het tempo van je nieuwe werkomgeving. Omdat je een zekere afstand hebt tot de bedrijfsbeslissingen en de politieke verhoudingen binnen een kantoor, kun je deze flexibele houding ook makkelijker hebben. Naast deze zaken neem ik ook mijn netwerkervaring mee naar Kennedy Van der Laan. Je bent als zelfstandig advocaat afhankelijk van je opdrachtgevers, dus het opbouwen van langdurige en vertrouwde relaties met andere advocaten en kantoren is cruciaal gebleken voor een succesvol interimbestaan. 

Waarom heeft u voor Kennedy Van der Laan gekozen om bij een kantoor neer te strijken?
Ik heb in de afgelopen jaren meerdere keren interimwerk gedaan voor Kennedy Van der Laan. Vanaf dag één had ik een goed gevoel bij het kantoor en de mensen die er werken. Door de omvang van het kantoor en de diverse rechtsgebieden zijn er veel mooie kansen om samen te werken met collega’s uit andere teams aan grotere projecten. Ook binnen het eigen team wordt er aan heel uiteenlopende zaken gewerkt. Mede door de omvang van het team, is er ook ruimte om je te specialiseren. Tenslotte ben ik zeker ook gevoelig voor de werkplek, de ruimtes zijn speels en het kantoor hangt vol met kunst. Het is dan ook erg leuk om cliënten op kantoor te ontvangen en hen hiervan te kunnen laten genieten. 

Was het een cultuurschok om na zolang zelfstandig te zijn geweest weer voor een kantoor te werken?
Een cultuurschok is het niet, maar een verandering is het zeker. I am here to stay… Dat brengt per definitie een ander gevoel met zich mee. Sinds ik als counsel ben verbonden aan het team, heb ik ook veel nieuwe verantwoordelijkheden gekregen. Ik houd me nu intensiever bezig met de begeleiding van jongere advocaten, bespreek intern de mogelijkheden om de samenwerking met andere teams te intensiveren, heb overleg over acquisitiemogelijkheden en publiceer nu – samen met mijn collega’s – regelmatig over actuele ontwikkelingen in ons vakgebied. Ik vind juist deze verbreding heel leuk aan mijn nieuwe rol. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ik me soms verkijk op hoe arbeids- en tijdsintensief deze extra werkzaamheden zijn. 

Als u kon kiezen – voor wie dan ook ter wereld – voor wie u zou kunnen werken, wie zou dat dan zijn?
Dat is lastig. Gelukkig heb ik onlangs, zeer bewust al een keuze gemaakt. De stap van vrije ondernemer naar weer samen met een team werken aan langetermijnstrategieën voor aansprekende cliënten is waar ik mij nu op focus. Dit is wat ik op dit moment wil en waar ik voor ga.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven