Skype-beëdiging: de eed of belofte afleggen in je huiskamer

Delen:

Elmira Baghery
Elmira Baghery tijdens de beëdigingssessie

Nu fysiek bijeenkomen met groepen niet wenselijk is, is het niet het moment voor feestelijke beëdigingen van rechters, advocaten en (kandidaat-)notarissen. Verschillende gerechten zijn overgegaan op Skype-beëdigingen. “De glans is er wel een beetje af.”

De datum van haar beëdiging als raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stond al vast. Familie en vrienden waren opgetrommeld om deze heuglijke gebeurtenis bij te wonen. “En toen kwam corona en gooide roet in het eten”, zegt Elmira Baghery. “Het hof bood mij de keuze om de beëdiging per Skype op afstand te doen of te wachten totdat de beëdigingen weer fysiek kunnen plaatsvinden. Ik heb voor een Skype-beëdiging gekozen. Zo kan ik aan de slag; ik was al benoemd bij koninklijk besluit, maar je bent pas inzetbaar als je beëdigd bent.”

Feestelijk tintje

Dus werd Baghery eerder deze week per Skype beëdigd. Haar man was er als enige bij aanwezig. Op haar scherm zag ze de president, zijn assistent, de advocaat-generaal, twee teamvoorzitters en een collega die ook werd beëdigd. “Geen lege zaal gelukkig. Al was het groepje aanwezigen klein, het was fijn dat zij er waren. Na een inleiding door de president begon de ceremonie. De advocaat-generaal requireerde en richtte een persoonlijk woord tot ons. Vervolgens mocht ik gaan staan en heb ik de eed afgelegd. ’s Middags kreeg ik bloemen van het hof en van vrienden en familie. Dat gaf een feestelijk tintje aan de dag. De collega’s bij het hof hebben hun best gedaan om ook onder deze omstandigheden van onze beëdiging een bijzonder moment te maken. Dat heb ik erg gewaardeerd.” Baghery’s moeder was wel een beetje teleurgesteld dat ze de beëdiging niet kon bijwonen.

Op gepaste afstand

Bij een aantal andere gerechten hebben inmiddels ook beëdigingen per videoverbinding plaatsgevonden. Dat was onder meer bij de rechtbanken Amsterdam, Midden-Nederland en Gelderland het geval. Woordvoerder Maarten Brouwer van de rechtbank Gelderland: “Het hangt van de situatie af. Als er een bestuurslid en iemand van P&O aanwezig is, dan kunnen nieuwe rechtbankmedewerkers gewoon fysiek op de rechtbank worden beëdigd. Vorige week zijn er nog een paar rechters in opleiding op de rechtbank beëdigd. Wel op gepaste afstand van elkaar uiteraard. Maar er zijn hier inmiddels ook drie advocaten en zes kandidaat-notarissen via Skype beëdigd. Dan hoeven ze hier niet naartoe te komen.”

Persoonlijk praatje

Romy Brandriet
Romy Brandriet

Romy Brandriet, kandidaat-notaris in het vastgoedteam van Van Benthem & Keulen, is een van hen. “Als je je opleiding hebt afgerond, word je beëdigd tot waarnemingsbevoegd kandidaat-notaris. Dat is wel een bijzonder moment en kantoor maakt er ook altijd een feestelijke happening van. Er komen collega’s naar de rechtbank en na afloop is er een borrel. De glans is er nu wel een beetje af.” Toch koos ze ervoor om nu beëdigd te worden. “Ik kon ook wachten tot volgende maand, maar je weet niet hoe de situatie dan is, dus ik dacht: ik wil toch maar zo snel mogelijk de waarneming hebben.”

Brandriet werd tegelijk met vijf anderen in één Skypecall beëdigd. “Je zag de rechter, de griffier en een technicus in de rechtbank zitten. Als iemand de eed of belofte aflegde kreeg je hem of haar te zien. De beëdiging zelf was zo gebeurd. Daarna hield de rechter nog een persoonlijke praatje over ons allemaal, heel leuk.” Na afloop stond een bezorger met bloemen en champagne van kantoor op de stoep. En ’s avonds was er tóch een borrel om de beëdiging te vieren: Brandriets collega’s hieven online het glas.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven