Slachtoffer van prostitutie of de beste advocaat? Free a Girl maakt zich sterk

Op 8 maart 2021 was het Internationale Vrouwendag. Een mooi moment voor Free a Girl om aandacht te vragen voor de miljoenen meisjes en vrouwen die wereldwijd seksueel worden uitgebuit. In de nieuwe campagne van Free a Girl (online) staat The School for Justice centraal.

Delen:

Free a Girl is op zoek naar vrouwen die zich willen aansluiten bij de strijd om een toekomst te realiseren voor alle meisjes die nu nog het slachtoffer zijn van prostitutie en mensenhandel. Meisjes die kans moeten krijgen om het verschil te maken. Kortom; zij die ook de beste advocaat, journalist, politieagent of ondernemer kunnen worden!

Free a Girl streeft naar een wereld die vrij is van seksuele uitbuiting van kinderen. Ieder kind heeft namelijk het recht op te groeien in een veilige omgeving en dus te worden beschermd
tegen elke vorm van uitbuiting. Om dit te bereiken werkt Free a Girl samen met lokale partnerorganisaties die zich richten op vrouwen- en kinderrechten en met bevrijdingsteams die strijden tegen seksuele uitbuiting van kinderen en tegen straffeloosheid van daders.

“In de afgelopen 12 jaar heeft Free a Girl bijna vijfduizend meisjes kunnen bevrijden in samenwerking met lokale autoriteiten”, vertelt de organisatie, “maar de daders worden sporadisch gestraft. Om een blijvende verandering teweeg te brengen, moeten survivors in staat worden gesteld om terug te vechten tegen hun daders. Om deze straffeloosheid aan te pakken, heeft Free a Girl in 2017 het School for Justice programma opgezet in India. In 2019 hebben we een tweede school in India en derde school in Nepal geopend.”

“School for Justice is een programma dat minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting een opleiding aanbiedt aan de beste universiteiten in India en Nepal. Via dit programma worden ze opgeleid tot onder andere advocaat, openbaar aanklager, juridisch assistent, journalist, maatschappelijk werker, psycholoog of politieagent en kunnen ze een bijdrage leveren aan het achter de tralies krijgen van de criminelen die betrokken zijn bij seksuele uitbuiting van kinderen. Na hun afstuderen zullen deze meisjes hun vak met een enorme vastberadenheid uitoefenen. Ze zullen niet alleen andere jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting helpen, maar ook het systeem van binnenuit veranderen.”

Een van de redenen waarom in India en Nepal zo weinig gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen tot vervolging leiden, is het gebrek aan gespecialiseerde advocaten met diepgaande
kennis over mensenhandel en seksuele exploitatie. “De School for Justice wil hieraan een einde maken door vakbekwame vrouwen af te leveren met de vereiste kennis en motivatie. Naast het aanbieden van kwalitatief hoog onderwijs is een van de einddoelen van het School for Justice-programma het creëren van woordvoerders, oftewel change agents (voor gerechtigheid). In met name India en Nepal, maar ook wereldwijd, nemen studenten van de School for Justice deel aan bewustwordingsactiviteiten over seksuele uitbuiting van kinderen en straffeloosheid om de samenleving te mobiliseren tegen deze misdaad en zich achter deze meisjes te scharen. Op deze manier begint de impact van het programma zodra meisjes starten aan de School for Justice. Als woordvoerders tijdens hun opleiding, en later tijdens hun professionele leven, kunnen de meisjes het gesprek en het beeld rond seksuele uitbuiting van jonge meisjes beïnvloeden via PR activiteiten, mediaoptreden en andere evenementen.”

Inmiddels heeft de eerste studente in India haar bachelor in rechten behaald en zij studeert nu verder voor advocaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven