Snelrecht: hoe sneller, hoe beter?

Delen:

Het jaarlijkse OM-congres dat vrijdag in Rotterdam werd gehouden had als thema ‘Snelrecht, hoe sneller hoe beter? Twee wetenschappers, mr. Paul Mevis, hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en zijn collega dr. Gerben Bruinsma, hoogleraar omgevingscriminologie aan Vrije Universiteit Amsterdam hadden een tweetal pre-adviezen voorbereid waarna een keur van sprekers zich onder meer boog over de wenselijkheid het snelrecht verder uit te breiden.

Het jaarlijkse OM-congres dat vrijdag in Rotterdam werd gehouden had als thema ‘Snelrecht, hoe sneller hoe beter? Twee wetenschappers, mr. Paul Mevis, hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en zijn collega dr. Gerben Bruinsma, hoogleraar omgevingscriminologie aan Vrije Universiteit Amsterdam hadden een tweetal pre-adviezen voorbereid waarna een keur van sprekers zich onder meer boog over de wenselijkheid het snelrecht verder uit te breiden. Voorzitter Harm Brouwer van het college van PG’s opende de dag met nogmaals zijn ongenoegen te hebben geuit over de tv-uitzending van Zembla van vorige week. Brouwer: “De minister van Justitie heeft afgelopen dinsdag de Tweede Kamer toegezegd om de zogenaamde Zembla-lijst met 90 zaken waarbij Officieren van Justitie doelbewust informatie achter gehouden zouden hebben of zelfs zouden hebben vervalst te laten onderzoeken. Wij wachten rustig de resultaten van dit onderzoek af, maar het OM wil niet verhullen dat het zich geschoffeerd voelt. Het staat niet aan om officieren van justitie voor te stellen als verdachten. Naar mijn mening is hier sprake van onzorgvuldige journalistiek. Het officiersschap is een moeilijk ambt waarbij je vaak scherp aan de wind moet zeilen. Officieren van justitie verdienen ons respect.”

Voor de inleiding van Brouwer en de publicatie van de twee hoogleraren, klik hier.

Voor de foto’s van de bijeenkomst, klik hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven