Snoeien doet bloeien

In het WeLegal-netwerk verwijzen we natuurlijk de hele tijd opdrachten en opdrachtgevers. Meestal omdat collega’s geen tijd hebben, of niet de juiste expertise kunnen bieden, maar af en toe zit er een tussen die je kunt kwalificeren als ‘snoeien’. Dat was afgelopen week het geval.

Delen:

Dat moet ik misschien even uitleggen. 

De cliënt in kwestie is een grote Amerikaanse onderneming. Onze netwerk-collega ondersteunt hun Nederlandse activiteiten al sinds jaar en dag bij de Nederlandse commerciële contracten en joint ventures. Hij is als het ware hun go to guy, hun bedrijfsjurist op afstand, en in de tijd dat hij net voor zichzelf begon, waren ze waarschijnlijk, maar dat vul ik zelf in, de kurk waar zijn praktijk op dreef. Zijn loyaliteit ten opzichte van deze cliënt en band met de mensen die er werken, is dan ook sterk. Toch gaat hij na lang twijfelen toch afscheid nemen. 

Wat helpt is dat hij weet dat ze via het netwerk goed verder worden geholpen, maar toch: is hij gek geworden? Een trouwe klant die bijna een derde van je omzet levert, aan de kant zetten? Dat doe je toch niet als je eigen baas bent?

Nou, soms doe je dat dus wél! En deze netwerk-collega doet dat niet alleen op de goede manier, maar vooral ook om de goede reden, namelijk om plaats te maken voor iets nieuws. Dat was ook letterlijk wat hij zei: “Het gaat goed, maar ik heb niet genoeg ruimte om nieuwe dingen te doen, om nieuwe cliënten aan te nemen. Ik moet deze dus wel laten gaan, anders kom ik niet verder.” 

Heb jij wel eens zo drastisch ingegrepen en een stuk van je business afgestoten? Moest ook denken aan al die advocatenkantoren die nu hun Russische cliënten de deur wijzen. De motivatie daarachter is natuurlijk niet helemaal dezelfde, maar ik denk dat voor een aantal van hen de impact bijna als een soort amputatie zal zijn. Zoveel omzet waar je ineens afscheid van neemt!  

Toch moet het soms. In het geval van de Russen is dat vrij evident, maar ook als zelfstandige advocaat of jurist is het soms verstandig om dit soort ingrepen te doen. Net als in het voorjaar door je tuin lopen en hier en daar gericht takken afknippen, dat doe je om te zorgen dat er nieuwe dingen kunnen groeien. Dat spreekwoord is er niet voor niets. Het werkt echt zo. Bij de kantoren waar men afscheid heeft moeten nemen van Russische cliënten, zal het echt pijn doen, maar in de ruimte die hierdoor ontstaat zullen nieuwe initiatieven en nieuwe cliënten bloeien, dat kan haast niet anders.  

Dat geldt ook voor je business als zelfstandig advocaat of jurist. Soms moet je snoeien in je opdrachten en cliënten om ruimte te maken voor anderen die meer groei en ontwikkelpotentieel hebben. Dat kan geld kosten, pijn doen, maar ook dat is ondernemen. 

Heb jij ook dit soort ‘snoeivragen’ en vind je het lastig om knopen door te hakken? Bel of mail me als je wil overleggen.  

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven