ChatGPT is een machine die in goed lopende, vaak inhoudelijk relevante, tekst antwoord zegt te geven op alle vragen. De machine is van het Amerikaanse techbedrijf OpenAI, en het is het eerste massaal opgepakte signaal dat computers kunnen wedijveren met menselijke communicatie. ChatGPT stelt de antwoorden samen door uit miljarden bestaande online teksten af te leiden welke formulering het meest logisch is.
Is ChatGPT goed?
Dat vroeg ook ex-leraar Nederlands Ben Salemans zich af. Hij onderzocht onder andere de formuleringen en de samenvattingen die ChatGPT van teksten maakt. Van beide concludeert hij dat de machine dat enorm goed doet. En ook de creatie van ideeën op basis van ingetikte suggesties vindt hij wonderlijk goed. Voor al deze onderdelen geeft hij ChatGPT gemiddeld een 9 op een schaal van 10. Op het gebied van Nederlandse spelling en grammatica geeft Salemans ChatGPT een 8 (een cijfer dat zijn leerlingen bij lange na niet halen ;-)).
Maar het programma krijgt ook een onvoldoende van Salemans: een 4 voor betrouwbaarheid. De informatie is volgens hem te vaak onjuist, inconsistent of inconsequent. Omdat ChatGPT geen bronnen noemt en niet zegt hoe een antwoord tot stand is gekomen, is ook niet te controleren waar de machine de onjuiste informatie vandaan haalt. Dat gebrek aan onderbouwing speelt ook parten bij mogelijk onjuiste vertalingen door ChatGPT.
Hoe zal ChatGPT in de toekomst worden toegepast in ons werk?
Eigenlijk gebeurt dat al. Google is al 15 jaar leidend in kunstmatig gegenereerde taal, zowel voor zoekopdrachten als voor Google Translate. Microsoft is aandeelhouder van ChatGPT en wil het onder meer onderdeel maken van Office, zodat gebruikers sneller teksten en presentaties kunnen maken.
Veel teksten komen nu ook al vlot uit de machine, waaronder automatische antwoordbrieven, boeken, blogteksten, poëzie en vertalingen. Tim van Rijdt, marketingdirecteur van kweekvleesbedrijf Mosa Meat (plantaardige burgers) ‘schreef’ zelfs in enkele uren een zelfhulpboek en publiceerde het op Amazon.
Zeker niet iedereen is er blij mee. Een kracht en tegelijkertijd een probleem van ChatGPT is dat het moeilijker wordt om onderscheid te maken tussen een productie van de machine en een menselijke creatie, zeker als je de moeite neemt om wat te schaven aan de teksten van ChatGPT. Hoe kan in het onderwijs en de wetenschap dan nog worden vastgesteld of mensen zelf een tekst hebben geschreven? Op scholen en universiteiten in New York wordt het gebruik ervan daarom verboden, in Australië moeten examens om die reden voortaan weer met pen en papier worden gemaakt.
Hoe gebruik je ChatGPT, bijvoorbeeld voor een sollicitatiebrief?
Het is heel simpel: ga naar ChatGPT, maak een account aan en geef een opdracht. Bijvoorbeeld:‘Schrijf een sollicitatiebrief voor de volgende functie…’ Daarbij kun je de vacaturetekst invullen, maar ook enkel de url. Je kunt de vacaturetekst invullen, maar ook enkel het webadres.
Bij het Nederlandse Schrijven.ai, een soortgelijk programma, kies je voor het template motivatiebrief. Je vult daar de functie in, wat goede persoonlijke eigenschappen en bijvoorbeeld de functie-eisen, maar niet de hele vacature. Je kunt hierbij kiezen voor een automatische, formele of informele brief.
ChatGPT is nu nog gratis, maar dat blijft niet zo. Sinds kort is er ChatGPT Pro voor 42,50 dollar per maand. Schrijven.ai kun je na registratie twaalf dagen gratis gebruiken, daarna kost het 350 euro per jaar. Lees verder…