Sophie Mommers over facultaire prijs: docent van het jaar in Nijmegen

Mr. van de week is Sophie Mommers, docent en promovenda straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij mocht dit jaar tijdens de zomerborrel de facultaire onderwijsprijs in ontvangst nemen: ze is nu docent van het jaar.

Delen:

Sophie Mommers over de facultaire prijs: docent van het jaar in Nijmegen - Mr. online
Sophie Mommers voor de centrale trap in het Grotius-gebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar volgens haar een glijbaan zou moeten komen.

Gefeliciteerd! Wie is het meest blij: uzelf met deze prijs of de studenten aan wie u doceert?
De prijs komt van collega’s en studenten. Ik gok dat ik er zelf het meest blij mee ben, maar ik hoop natuurlijk wel dat studenten met veel plezier onderwijs bij me volgen en dat ik een fijne collega ben.

Wat onderscheidt een ‘gewone’ docent van de docent van het jaar? Of: wat is goed doceren?
Ik denk dat er heel veel verschillende manieren zijn van goed doceren. Iedereen heeft zijn eigen stijl en je moet als docent vooral doen wat goed bij je past. In mijn geval betekent dat: op tafels zitten, veel wandelen en vooral heel veel vragen stellen. Iets uitleggen is meestal niet zo ingewikkeld. Het wordt uitdagender als je erachter moet komen waar een student vast loopt en door middel van het stellen van de juiste vragen proberen daar samen uit te komen. Als dat lukt dan is mijn dag geslaagd.

Hoeveel moeite kost het u om zo goed te doceren?
Na een volle onderwijsdag heb ik altijd wel een ‘moe, maar voldaan’-gevoel. Volgens mijn fitbit heb ik na zo’n dag wel al mijn trainingsdoelen voor de week gehaald en veel kilometers gelopen. Dat valt overigens niet echt in de categorie ‘moeite’ maar in de categorie ‘mooi meegenomen’.

Wat was eigenlijk de prijs die u won?
Ieder jaar reikt de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit twee prijzen voor beste docent uit: een prijs in de categorie ‘Talent’ en een prijs in de categorie ‘Beste senior docent/docentteam’. Ik heb dit jaar gewonnen in de eerste categorie. Mijn geweldige collega’s van de afdeling migratierecht – Karen Geertsema, Tesseltje de Lange, Paul Minderhoud, Sandra Mantu, Tineke Strik, Karin Zwaan, Ricky van Oers en Carolus Grütters – hebben samen de prijs voor beste senior docentteam gewonnen, onder andere voor hun werk aan The Migration Game.

U werkt tegelijkertijd ook aan uw proefschrift. Waar gaat dat over?
Mijn proefschriftonderzoek gaat over de vraag in hoeverre er bedrijfsmatige aspecten aanwezig zijn in de Nederlandse strafrechtpraktijk, denk bijvoorbeeld aan de outputfinanciering, procesmanagement, maar ook zaken als ‘klantreis’ en ‘klantwaardering’. Ik vraag me vervolgens af in hoeverre dit effect heeft op de eerlijk procesrechten van een verdachte en de professionaliteit van de strafrechter. Ik heb veel strafrechters geïnterviewd om erachter te komen of zij zich in de huidige kader nog onafhankelijk voelen en of ze hun werk kunnen doen naar hun eigen standaarden.

Over enige tijd ook de beste promovenda?
Dat zou heel mooi zijn. Ik heb heel veel interessante gesprekken gevoerd en ik ben nu met veel plezier aan het schrijven. Hopelijk ga je dat allebei terugzien in het boek.

Als ik het voor het zeggen had …
Zou ik meer geld vrijmaken voor de rechtspraak in Nederland. De eerstelijns strafrechters die ik heb gesproken zijn zonder uitzondering mensen met heel veel hart voor de zaak die enorm hard moeten werken om met beperkte middelen iedere zaak toch goed te kunnen behandelen. Dat geldt overigens ook voor hen die werkzaam zijn bij het OM en in de strafrechtadvocatuur. Als ik het dan toch voor het zeggen heb dan zou ik ook een glijbaan laten installeren in onze Faculteit. De centrale trap in het Grotiusgebouw leent zich daar uitstekend voor en een werk- of studiedag wordt daar vast en zeker leuker door.

Wat is niet over u bekend wat wel interessant is?
Samen met mijn vader en vriend heb ik het huis van mijn vriend en mij in Nijmegen volledig verbouwd. We beginnen nu aan de laatste fase en ik ben erg trots op het resultaat.

Wie of wat is uw bron van inspiratie?
Verhalen. In de vorm van boeken, maar ook de verhalen die mensen me vertellen. Ik merk in mijn onderzoek dat niks wat ik zou kunnen verzinnen in de buurt komt van de verhalen uit de praktijk die de strafrechters mij vertellen. Aan mij dan vervolgens de taak om die verhalen recht te doen.

Welk boek las u het laatst?
Dave Grohl – The Storyteller. Tales of Life and Music. Een groot muzikant (voorman van de Foo Fighters) met veel goede verhalen. Dat geldt overigens ook voor Nachtdier van Joost van Bellen. Je waant je direct in de clubcultuur van Amsterdam in de jaren 1980. Allebei heerlijke boeken om te lezen.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Voor de komende tijd nog een aantal concerten die de afgelopen periode niet door konden gaan. Ik vind het heerlijk om weer naar festivals te kunnen en in Doornroosje of Paradiso te staan.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Stephen Fry. Dat lijkt me een leuke man en dat is vast prettig als je samen op een paar vierkante meter moet verblijven. Hij is vooral ook een meesterverteller die vol zit met verhalen. Waar het ook over gaat, als hij aan het woord is dan luister ik graag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven