Sophie Mommers (Radboud) over jouw joggingbroek

Sophie Mommers studeerde af in 2014. Nu is ze in het bezit van de facultaire onderwijsprijs en mag ze zichzelf ‘docent van het jaar’ noemen. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Sophie Mommers 'toen'

Sophie Mommers is docent en promovenda straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij studeerde rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na haar afstuderen in 2014 werkte ze als docent rechtstheorie aan de VU. Sinds 2017 is zij verbonden aan de Radboud. Dit jaar is zij daar docent van het jaar.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinneringen aan mijn studententijd gaan eerlijk gezegd niet direct over mijn studie, maar vooral over mijn vrienden, veel borrels en nachtenlang dansen. Van mijn studie herinner ik me vooral boeiende colleges, de eerste keer dat ik een toga aan mocht en het moment dat ik zelf onderzoek mocht gaan doen. De slechtste herinnering is een dag waarop ik twee tentamens van drie uur achter elkaar had en daarna mijn scriptie moest verdedigen. Dat was een beetje veel van het goede. 

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Ik heb een hele lijst favoriete vakken, die ook allemaal te koppelen zijn aan geweldige docenten. Een hoogtepunt was Penitentiair Recht van Cor Petiet. Ik heb ook heel veel geleerd van mijn masterscripties en scriptiebegeleiders, Adriaan Denkers bij Criminologie en Klaas Rozemond bij Strafrecht. Mijn minst favoriete vak was Vennootschaps- en rechtspersonenrecht. Gelukkig kreeg ik ook daar op een gegeven moment wel lol in, vooral omdat Helen Overes zo’n fantastische docent is. Zonder haar had ik dat vak nooit gehaald. 

Wie was voor u een inspiratiebron?
Klaas Rozemond, een breed georiënteerde jurist met een filosofische inslag die grote discussies niet schuwt en die ik inhoudelijk ontzettend goed vind. Ik heb tijdens mijn studie ook altijd met veel plezier in de oude rechtbank aan de Parnassusweg en in ‘de bunker’ in Osdorp gezeten. Helemaal wanneer er een bekende advocaat moest pleiten of een officier een geweldig requisitoir hield. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van de gebroeders Anker, Nico Meijering en Koos Plooij. 

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Eigenlijk niks. Ik studeerde in een tijd dat een (drie)dubbele studie nog mogelijk was en ik heb alle vakken gevolgd die ik wilde volgen.

Sophie Mommers over de facultaire prijs: docent van het jaar in Nijmegen - Mr. online
Sophie Mommers ‘nu’

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Ga naar de universiteit en volg het onderwijs – als dat kan – niet digitaal. Ik snap dat het heerlijk is om thuis in je joggingbroek een hoorcollege te volgen, maar live is het altijd beter en leuker. Voor de studenten en voor de docent. Als je geen afstand kan doen van je joggingbroek, zou ik die overigens gewoon lekker aanhouden. Verder: stel vragen, ga in discussie, denk na over de stof en focus niet op ezelsbruggetjes en stappenplannen want die ben je na twee dagen weer vergeten. Probeer het systeem van de wet en ons rechtssysteem te doorgronden, dan valt alles vanzelf op z’n plek. En hoewel ik snap dat het in de huidige tijd erg ingewikkeld is, hoop ik dat studenten alsnog de tijd nemen om te studeren. Verbreed je horizon en focus niet alleen op de vakken, maar ga ook dingen in de praktijk ‘uitproberen’. Bijvoorbeeld in de vorm van een stage, of (hele dagen) op de publieke tribune in de rechtbank.

Sophie Mommers is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven