Het gemiddelde aantal screeningsaanvragen per maand steeg in 2021 van ruim vierduizend (4118) in 2021 naar vijfduizend aanvragen per maand in 2022; een stijging van 21 procent. Deze stijging zette door in de eerste zes maanden van het huidige kalenderjaar, waar het gemiddelde per maand op ruim 5700 screenings ligt, een toename van 14,3 procent ten opzichte van 2022. Harm Voogt, CEO van Validata: “De screening van kandidaten en medewerkers zit in de lift, al jarenlang, en opvallend is dat een krappe arbeidsmarkt daar op geen manier een rem op zet.” De inhoud van een screening verschilt per sector en organisatie en bestaat bijvoorbeeld uit een check of een werknemer wel de juiste diploma’s op zak heeft en geen grote financiële schulden heeft, de werkervaring correct is opgegeven en of de werknemer een strafrechtelijk verleden heeft.
In-employment screening populair
Het gemiddelde aantal screenings per maand nam over 2022 het meeste toe in de zakelijke (+47,7 procent) en financiële (+45,3 procent) dienstverlening. In het eerste half jaar van 2023 is dit wederom toegenomen, tot gemiddeld 1618 screenings per maand in de financiële sector (+5 procent) en 1538 (+24,5 procent) in de zakelijke sector.
In 2022 en begin 2023 is binnen de zakelijke dienstverlening te zien dat werkgevers steeds meer hun eigen mensen blijven screenen. Uit de cijfers blijkt over het algemeen een duidelijke toename van deze zogenoemde in-employment screening; de herhaaldelijke screening van werknemers in dienstverband, in tegenstelling tot screening van nieuwe medewerkers voorafgaand aan het dienstverband. In 2022 maakte dit aantal screenings 3,8% uit van het totaal; in 2023 tot op heden al 10,7 procent.
“Dit lijkt te komen door de verantwoordelijkheid die wordt neergelegd bij werkgevers vanuit wet- en regelgeving. Werkgevers hebben meer de behoefte om risico’s af te dekken. Herhaaldelijke screening is daar de oplossing voor. De werkgever besteedt dit vanwege de steeds complexere wet- en regelgeving ook steeds vaker uit. Dit verklaart dus ook de groei van de screeningmarkt”, aldus Voogt.
“Over het algemeen kan de groei in screenings ook verklaard worden door het aantal thuiswerkers, dat weliswaar niet zo hoog is als in 2021, maar nog steeds significant is. Thuiswerken hoort er nu bij. Werkgevers hebben minder zicht op hun werknemers en screening is een bevestiging dat zij wel de juiste kandidaat hadden gekozen. Het screenen van mensen die op afstand werken zal toenemen”.
Screening uitzendsector neemt toe
In alle sectoren waar in 2022 nog sprake was van een daling neemt het aantal screenings daar in het afgelopen halfjaar weer toe. Ook in de sector Uitzenden, detacheren & payrolling is er een stijging waarneembaar van +10 procent ten opzichte van 2022.
“Dit is opvallend, omdat de economie juist wat is afgevlakt de afgelopen tijd. Dat betekent meestal ook minder werk voor bijvoorbeeld uitzendbureaus. Het aantal screenings is hier juist toegenomen”, aldus Voogt. “Dat zegt vooral wat over de aard van de klanten achter deze sector. Dat zijn wederom klanten binnen de financiële dienstverlening zoals banken, die hun eigen mensen ‘op orde hebben’ en de screening van externen pas daarna organiseren, via de leverancier een uitzendadres. Dit gebeurt steeds meer; de screening van externen is inmiddels net zo belangrijk.”
Terug naar normaal niveau
Het minst werd er gescreend in de sectoren retail & hospitality en transport & logistiek. Daar signaleert Validata een daling ten opzichte van 2022. Voogt: “Daarvoor is een uitleg dat er vorig jaar juist heel veel screening heeft plaatsgevonden in deze sectoren, nadat covid ten einde was, als een soort inhaalslag. Inmiddels bewegen de cijfers zich weer naar het oude niveau.”