Stephan Huis in het Veld (Baker McKenzie) over de Amerikaanse ‘can do’ mentaliteit

Overstapper van de week is Stephan Huis in het Veld. Huis in het Veld is sinds 1 november 2024 benoemd tot partner finance en restructuring bij Baker McKenzie in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in grote overname- en bedrijfsfinancieringen alsmede nationale en internationale herstructureringen.

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Het afgelopen jaar ben ik werkzaam geweest bij Sullivan & Cromwell in New York. Een mooie en leerzame tijd. Het bracht mij eigenlijk precies wat ik daar van hoopte. Ervaren hoe een New Yorks topkantoor (internationaal) opereert met juridische verbreding van de wijze waarop niet-Europese financiële markten werken.

Bij terugkeer in Nederland ontstonden er vervolgens verschillende mogelijkheden om mijn praktijk binnen Nederland en daarbuiten verder uit te bouwen. Met de fijne ervaringen uit Amerika lonkte ook de wens naar een kantoor met een fantastisch internationaal bereik. Zodoende was de stap naar het van oorsprong Amerikaanse Baker McKenzie een logische – mede vanwege hun goede reputatie en sterke internationale banking & finance-praktijk.

Wat hoopt u aan de in Amerika opgedane ervaringen mee te kunnen geven aan uw team bij Baker McKenzie?
De Amerikaanse ‘can do’-mentaliteit. Die werkt – in een gezonde mate – best aanstekelijk en is zeker bewonderenswaardig. Wees niet te afwachtend, maar ontdek. Werkelijke groei kenmerkt zich niet door datgene te doen dat je al eens hebt gedaan, maar door iets te ontdekken dat je niet wist. Laat je dus soms verrassen door het onbekende. Je zal zien, met Hollandse nuchterheid, gezond redeneren en een vleugje humor, kom je een heel eind.

Dan moet u nu vast weer wennen aan de Nederlandse manier van werken?
Dat valt gelukkig mee. Iedere werkomgeving heeft zo zijn positieve elementen. Bovendien heeft Baker McKenzie een prachtig netwerk in Amerika en ook vanuit de ontstane Amerikaanse vriendschappen komt werk over, dus voorlopig is het meer een voortzetting van.

Daarnaast is het ook goed om terug te zijn. Het is een boeiende tijd om als finance en restructuring advocaat in Nederland werkzaam te zijn. De tijd waarin ondernemingen relatief eenvoudig financiering konden aantrekken bij banken of op kapitaalmarkten, ligt al even achter ons. Daar zijn marktpartijen zich inmiddels ook van doordrongen. Tegen de achtergrond van onzekere financiële markten, inflatie, de – nog altijd – hoge rentestand en geopolitieke spanningen is de zoektocht naar een gezonde kapitaalstructuur met betaalbare schuld, meer dan ooit navigeren voor bedrijven.  Ondernemingen zonder sterke relatie met een huisbankier staan voor een veranderend (her)financieringslandschap. Bij sommige ondernemingen leidt dat tot financiële moeilijkheden van waaruit herstructureringen volgen, al dan niet in de richting van een Wet Homologatie Onderhands Akkoord.

Het werkzaam zijn binnen dat spanningsveld voor Nederlandse en buitenlandse private equity investeerders, banken, financiële instellingen, ondernemingen of partijen die anderzijds betrokken zijn, is mooi werk en geeft veel voldoening. 

Wat is het beste advies dat u ooit heeft gekregen?
Goede advocaten onderscheiden zich door te luisteren en vervolgens de juiste vragen te stellen. Daarbij worden, uitzonderingen daargelaten, geen oeverloze adviezen of verhandelingen per e-mail gestuurd. Zelden zijn e-mails langer dan één à twee alinea’s, juist wanneer zaken complexer worden. In dat opzicht geldt het mooie gezegde: In de beperking, ziet men de meester.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven