Steun voor aangifte advocaat tegen rechter maar ook kritiek

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

De aangifte die strafrechtadvocaat Sébas Diekstra (Diekstra Van der Laan Advocaten) deze week bij het Openbaar Ministerie Oost-Nederland deed tegen een senior-rechter en een griffier van de rechtbank in Almelo krijgt steun, maar ook kritiek. Volgens Diekstra hebben de betrokken kinderrechter en griffier ‘aantoonbaar valsheid in geschrifte gepleegd’. De rechtbank betwist dit en hekelt het namen en shamen door Diekstra, en krijgt daarbij bijval van een aantal advocaten.

Diekstra, ex-beroepsmilitair en onder meer bekend als advocaat van de nabestaanden van het in Maleisië omgekomen model Ivana Smit, diende de aangifte in tegen een kinderrechter die in februari de zaak behandelde rond de uithuisplaatsing van een 6-jarige jongen en zijn jongere zusje. Daarbij ging het om de vraag of de uithuisplaatsing verlengd moest worden.

Ernstige schending

De ouders van de kinderen vonden de rechter partijdig en wraakten haar tijdens de zitting. Volgens hen gebeurde dit voordat de rechter uitspraak had gedaan, maar de rechtbank Overijssel spreekt dat tegen. Volgens de rechtbank werd het wrakingsverzoek pas gedaan nadat het vonnis was uitgesproken.

Volgens Diekstra is dat pertinent onjuist. Hij verwijst daarbij naar heimelijk ter zitting gemaakte geluidsopnamen. Volgens hem heeft zowel de rechter als haar griffier documenten opgesteld en ondertekend, “wetende dat deze in strijd met de waarheid waren”. Daardoor zou de wrakingskamer van de rechtbank Overijssel verkeerd zijn ingelicht. Met hun handelen hebben zij volgens de advocaat het vertrouwen in de integriteit van de rechtspraak op zeer ernstige wijze geschaad, schrijft hij op Twitter. “Daarnaast zijn in dit het specifieke geval van cliënten ook hun rechten op ernstige wijze geschonden.”

Kwalijke zaak

De rechtbank betwist en hekelt de gang van zaken en het ‘namen en shamen’ door Diekstra in de media. “Het bestuur vindt het een kwalijke zaak dat de betrokkenen de naam van de kinderrechter naar buiten hebben gebracht en meningen worden gepresenteerd als feiten, zelfs nog voordat het Openbaar Ministerie een eventueel onderzoek heeft kunnen starten”, aldus het bestuur van de rechtbank.

Oorlog

Op Twitter krijgt Diekstra van meerdere burgers steunbetuigingen voor zijn actie, maar er is ook kritiek. Zo schrijft strafrechtadvocaat Anno Huisman (Vlug Huisman Maarsingh strafpleiters): “Over andere advocaten zal ik me publiekelijk niet snel uitlaten. Maar een rechter met naam/toenaam in de Telegraaf kapittelen, wetende dat ze zich niet kan verweren, -terwijl belang v kinderen bovendien zelden gebaat is bij ophef- is minstgenomen opmerkelijk. Welk doel dient dit?”

Een ander reageert met: “Met deze actie bent u voor eeuwig in oorlog met de rechterlijke macht. Als ik ooit een advocaat nodig heb zal ik u in ieder geval niet kiezen.”

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top