Steven Bartels over klimaatbewuste(re) juristen

Mr. van de week is Steven Bartels, hoogleraar Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is als voorzitter van de CPO-programmacommissie Klimaat & recht betrokken bij het congres ‘De klimaatbewuste jurist’ dat CPO op 25 juni organiseert.

Delen:

Steven Bartels kleiner formaat-417a7bd2

Het congres gaat over de vraag wat de klimaatcrisis betekent voor juristen en hoe zij kunnen bijdragen aan het stoppen van de klimaatverandering. Wat is het belang van een congres als dit?
Het congres levert hopelijk een kwaliteitsbijdrage aan het denken over juridische aspecten van het brede thema klimaatverandering. Het congres kan juristen bewust(er) maken van hun relevantie op dit terrein. Het zal zeker bijdragen aan kennisuitwisseling en -vergroting, omdat veel betrokken juristen vanuit hun eigen werkperspectief toch maar een klein deel van het plaatje zien.

Kunnen juristen veel bijdragen aan een groenere wereld?
Iedereen moet een bijdrage leveren. Het is onvermijdelijk dat alle of bijna alle rechtsgebieden geconfronteerd worden met de gevolgen van de opwarming van de aarde en de pogingen die worden ondernomen om die opwarming af te remmen. Juristen kunnen, als professionals in vele verschillende rollen, bijdragen door kwaliteit te leveren en mee te denken over juridische oplossingen voor knelpunten die ongetwijfeld opdoemen bij het realiseren van de ambities.

Uw specialismes zijn goederenrecht, faillissementsrecht en onroerend goed; de woorden klimaat en milieu komen we niet tegen op uw cv. Wat is uw betrokkenheid bij dit onderwerp?
Mijn persoonlijke betrokkenheid is bezorgdheid en de wens om een steentje bij te dragen. Als jurist ga ik in mijn onderwijs en onderzoek bijvoorbeeld in op vraagstukken die in het goederenrecht spelen in verband met de aanleg van warmtenetten, zonnepanelen, warmtepompen, WKO-installaties. Met het CPO hebben we onlangs een congres gehouden over verduurzaming van commercieel vastgoed, waarbij het onder meer ging over verkoop en verhuur van kantoren en label-verplichtingen. De ambities om te komen tot een circulaire economie roepen grote privaatrechtelijke vragen op, eigenlijk op alle terreinen waarmee ik mij bezighoud.

Wat doet u zelf, in uw werk dan wel privé, op duurzaam gebied?
Afval scheiden, veel minder vlees eten, goede doelen steunen, op een groene partij stemmen. Ik zet me juridisch in door bijvoorbeeld mijn rollen bij het CPO en het initiatief ‘Jurist Doet Wat’ van het NGB.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
Zou welvaart eerlijker moeten worden verdeeld.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Gemotiveerde studenten, mijn promovendi, mijn promotor Hans Heyman, en vele andere leuke, slimme juristen met wie ik de afgelopen dertig jaar over het recht heb gediscussieerd.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Ik vind het moeilijk om één ding te noemen. Misschien is het wel dat ik vanaf de eerste dag van mijn studie gegrepen ben door het recht en dat ik nog steeds het gevoel heb ergens aan het begin te staan.

Welk boek las u het laatst?
Pellegrina, Een Italiaanse wielerbedevaart, van Lidewey van Noord & Robert Jan van Noort. Schitterend uitgegeven, prachtige foto’s, heerlijke verhalen over Italië die zijn ‘opgehangen’ aan beroemde wielrenners. Ik hou van korte verhalen, van mooie zinnetjes.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Lance Armstrong. Hij is een wetsovertreder die me fascineert.

Benieuwd naar de studententijd van Steven Bartels? Klik hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven