Steven Bartels (Radboud Universiteit): Na het tentamen was het goed feesten

Steven Bartels is hoogleraar Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Steven Bartels toen

Steven Bartels, bijna 50, studeerde tussen 1990 en 1995 in Maastricht. Hij heeft vooral bestuursrechtelijke vakken gevolgd. Aan het einde van zijn studie is hij afgebogen naar het burgerlijk recht. Nu is hij hoogleraar burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Beste herinneringen: blokfeesten en mijn huisgenoten tijdens de eerste drie jaar. We hadden, in mijn herinnering, maar vier tentamens per jaar. Omvangrijke vakken: rechtshandeling, onrechtmatig gedrag, arbeid, handhaving. De inrichting van die vakken was niet traditioneel. Heel interessant. Na het tentamen was het goed feesten.
Slechtste herinneringen: de afstudeerceremonie was erg mager en ik woonde het laatste jaar van mijn studie op een rotkamer. Daardoor zat ik steeds vaker bij mijn vriendin in Utrecht.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Gerrit van Maanen en Gerard-René de Groot, beiden hoogleraar burgerlijk recht. Ze waren ontspannen en geïnteresseerd in de opvattingen van studenten.

Steven Bartels kleiner formaat-417a7bd2
Steven Bartels nu

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Volgens mij vond ik bijna alle vakken boeiend; daar heb ik trouwens nog steeds ‘last’ van. Het bestuursrecht en het Europese recht spraken me in het begin van mijn studie het meeste aan. Later, door het contact met de heren die ik zojuist noemde en door mederedacteuren van Ars Aequi, ben ik steeds meer liefde voor het burgerlijk recht gaan voelen.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou een periode in het buitenland hebben gestudeerd. Toen ik begon dacht ik dat ik de volle zes jaar studiefinanciering zou benutten. Uiteindelijk was ik er na viereneenhalf jaar wel klaar mee. Ik had het gevoel dat nog een extra vak me niet veel zou opleveren. Een studie in het buitenland sprak me toen niet erg aan, maar dat zou wel echt iets extra’s hebben toegevoegd.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Denk na!

Steven Bartels is deze week ook Mr. van de week. Lees hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top