Stijgende omzet juridische dienstverlening

Delen:

De juridische dienstverlening is de enige branche binnen de zakelijke dienstverlening die in 2010 de omzet zag stijgen. Deze is vanwege de omzetdaling begin 2010 wel beperkt (0,5%). De vooruitzichten voor 2011 zijn met een verwachte groei van twee procent wat rooskleuriger. Dat stelt het ING Economisch Bureau in het Kwartaalbericht zakelijke dienstverlening van januari 2011.

De tarieven van advocaten staan momenteel nog onder druk door scherpere competitie. Voor de grote kantoren komt die concurrentie van nichekantoren en grote regionale spelers. Daarnaast huren bedrijven vaker meerdere kantoren in. Ook de fusie- en overnamemarkt blijft wat betreft het aantal deals nog achter. Volgens het Economisch Bureau trekt die markt in 2011 wat aan vanwege overnames door bijvoorbeeld Aziatische partijen.

Notariskantoren blijken nog steeds last te hebben van lage aantallen woningtransacties. Dit maakt de concurrentie in de onroerend goed praktijk nog scherper. Tarieven daar laten dan ook nog steeds een daling zien. In het zakelijk onroerend goed staat het aantal transacties ook op een laag pitje. De familiepraktijk biedt enig tegenwicht maar is voor veel kantoren niet de hoofdmoot. Het Economisch Bureau meldt dat in 2011 het aantal woningverkopen naar verwachting voorzichtig zal opkrabbelen en dat notariskantoren hiervan kunnen profiteren met een bescheiden omzetplus.

Incasso- en deurwaarderskantoren profiteren momenteel van de groei in wanbetaling. Volgens het Economisch Bureau zal die incassogroei gezien de afnemende werkloosheid in 2011 waarschijnlijk niet doorzetten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven