Strafmaatregelen tegen stalkers kunnen effectiever

Delen:

Een op de vier Nederlanders wordt (wel eens) gestalkt. Stalking (of belaging) komt in Nederland vaker voor dan gedacht, blijkt uit het promotieonderzoek van Suzan van der Aa. Ze toont aan dat het inschakelen van politie en justitie vaak helpt, maar dat het inschakelen van een privé recherche- of beveiligingsbedrijf ook effectief kan zijn. Ze beveelt verder aan dat in kort geding-procedures de in het ongelijk gestelde partij de proceskosten betaalt. Van der Aa promoveert op vrijdag 11 juni aan de Universiteit van Tilburg.

Meer dan een op de vier vrouwen en bijna een op de vijf mannen krijgt in Nederland te maken met stalking. Dat varieert van vele nachtelijke telefoontjes tot het ontvangen van begrafeniskransen en kogels. Voor haar onderzoek interviewde Van der Aa slachtoffers en officieren van justitie en politie, en deed dossieronderzoek. Van de onderzochte slachtoffers is bijna de helft tevreden over de aangifte en opvang door de politie. In 32% van de gevallen hield het stalken op na ingrijpen van politie of justitie. Maar bijna vier procent van hen stelde dat de stalker vaker contact opnam en twaalf procent zei dat de belager ernstiger gedrag vertoonde. De slachtoffers werden ook angstig en kregen een slecht gevoel over zichzelf. Dat had ook te maken met het strafrechtelijk systeem: veel slachtoffers voelden zich niet serieus genomen en vonden dat het te lang duurde voordat de politie in actie kwam. Ook moesten slachtoffers vaak vele malen verklaringen afleggen tegen verschillende agenten.

Van der Aa bekeek de effectiviteit van het inhuren van een particulier recherche- of beveiligingsbedrijf. In veel gevallen bleek dit ook het stalken te verminderen. Nadelig is wel dat de kosten hoog zijn. Verder zou een slachtoffer via een kort geding een straat- of contactverbod kunnen eisen. Een nadeel hiervan is dat de rechter bij stalking in familierechtelijke relaties (ex-partners, familieleden) geneigd is iedere partij de eigen proceskosten te laten betalen. In dit soort gevallen beveelt Van der Aa aan om – net als in andere zaken – de verliezende partij voor de kosten op te laten draaien. Verder stelt ze dat één strafdossier moet worden aangelegd en per zaak één contactpersoon. Daarnaast zou er een landelijk belagingsprotocol moeten komen en zou er meer aandacht aan het onderwerp besteed kunnen worden tijdens de opleidingen aan de Politieacademie. Volgens Suzan van der Aa moeten officieren van justitie overwegen eerder tot vervolging over te gaan, omdat de gerechten nu niet zo streng zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven