Systemische aanpak in mediation – een conflict tussen business partners

Ronald en Pieter hebben sinds vorig jaar samen een start-up voor een ‘Search& find’-pagina voor coaches. Ronald vindt dat Pieter achterblijft in zijn aandeel in het geheel en betrekt een mediator bij het zoeken naar een oplossing. Hoe kun je als mediator deze casus systemisch bekijken en bespreken?

Delen:

Mediator

Ieder is voor 50% eigenaar van de start-up. Ronald is echter de drijvende kracht in de business: hij heeft de contacten en de marketing&sales-ervaring. Pieter is meer de techneut van de twee: hij vertaalt de wensen in uitvoerbare applicaties op de site, bouwt de programma’s en gaat het onderhoud ervan uitvoeren. Ronald heeft al heel wat coaches bereid gevonden om klant te worden van hun pagina, maar Pieter blijft achter in het leveren van de content. Hij komt zijn afspraken niet tijdig na. Ronald vraagt zich af of hij nog op Pieter kan rekenen en wil voor er echt ruzie komt, met een mediator onderzoeken of ze tot een oplossing voor hun probleem kunnen komen.

Verkennen van posities – Pieter

Pieter voelt zich wat verscheurd in zijn tijdsverdeling. Hij is tevens 100% eigenaar van een goedlopend ICT-bedrijf dat storingen in bedrijven verhelpt. Pieter heeft net een ICT-er gevonden die in zijn storingsbedrijf de storingen kan gaan doen, zodat hij meer tijd over heeft voor de start-up. Maar de bestaande klanten hebben nog meer vertrouwen in Pieter om het voor hen af te handelen dan in de nieuwe ICT-er. Kwaliteit leveren vindt Pieter belangrijk en dat kost tijd. Daarnaast vindt Pieter zijn echtgenote het niet prettig als hij veel tijd besteedt aan de start-up, omdat die nog geen geld oplevert en het nieuwe huis dat zij hebben heeft een zware hypotheek die wel elke maand betaald moet worden.

Verkennen van posities – Ronald

Ronald is voor de opzet van het technische deel afhankelijk van de input van Pieter om de start-up echt van de grond te krijgen. Nu de coaches interesse hebben, heeft hij het idee dat hij hen steeds maar moet sussen voordat hij ze werkelijk kan bedienen. Ronald baalt ervan dat Pieter nog zoveel tijd bezig is in zijn ICT-storingsbedrijf. Dat was niet de afspraak toen zij begonnen. Bovendien zit Ronald op de inkomsten te wachten uit de start-up waar Pieter die nog krijgt uit zijn andere bedrijf. Het enige wat Ronald daarnaast nog heeft, is een restsom van een bedrijf dat hij vorig jaar heeft verkocht. Ronald voelt zich er alleen voor staan en het lijkt wel of hij de kar trekt waar de afspraak was het samen te gaan doen.

Systemen in beeld brengen

Een eerste stap die je als mediator in deze casus kunt zetten is om beide business partners in beeld te laten brengen van hoe zij de situatie zien zoals die nu is. In deze casus is sprake van twee business partners die ieder deel uitmaken van verschillende systemen. Een systeem is een niet altijd zichtbare, maar wel aanwezige en voelbare laag van onderlinge verhoudingen en interacties. Naast de start-up waarvan Ronald en Pieter samen eigenaar zijn, is er nog het ICT-bedrijf van Pieter waar nog een ICT-er deel van uitmaakt. Verder speelt in de beleving van Pieter zijn thuissituatie een belangrijke rol en in die van Ronald de wachtende klanten en het feit dat er voor hem geen andere belangrijke bron van inkomsten is. Welke invloed er hiervan op ieder van hen uitgaat, hadden Pieter en Ronald geen van beiden eerder zo beseft.

Ook invloed uit systeem van herkomst

Als je als mediator vraagt of ze hun beleving in de huidige situatie ook uit andere situaties kennen, bijvoorbeeld van vroeger, vertelt Pieter dat hij het van thuis uit goed kent om tussen meer systemen in te zitten. Zijn ouders waren gescheiden en hij voelde zich verscheurd in zijn aandacht tussen beiden. Ronald kent het goed om er alleen voor te staan en de kar te moeten trekken. Je zou kunnen zeggen dat ze in de huidige situatie het patroon van vroeger herhalen en daarop worden getriggerd. Om zich dat te realiseren en dat van elkaar te weten, helpt hen anders naar de hier en nu situatie te kijken.

Verschil in ordening en balans erkennen

Nu Pieter en Ronald in beeld hebben wat er naast hun start-up nog meer op de achtergrond meespeelt bij ieder van hen, kunnen ze ook erkennen welke invloed dat heeft op ieders positie ten opzichte van de start-up en op de onderlinge ervaren disbalans. Voor Pieter is hun nieuwe avontuur meer een bezigheid erbij, dat mogelijk in de toekomst geld zal opbrengen. Voor Ronald is het echter urgent dat de nieuwe business zo snel mogelijk van de grond komt. Daarom heeft hij er tot nu toe heel veel energie in gestoken en voelt het voor hem dat Pieter ook snel zijn aandeel moet gaan leveren. Dat heeft eveneens effect op de dynamiek tussen hen. Ronald kan dan teveel druk uitoefenen op Pieter. Maar zolang de start-up nog niet genoeg opbrengt, voelt Pieter zich mede gelet op zijn thuissituatie nog niet geneigd om zijn bijdrage in het ICT-bedrijf te verminderen.

Nieuwe context creëren en hulpbron inzetten

Kijkend naar de verschillen en verlangens die beiden hebben, gaat het Ronald er vooral om dat hij verder kan met de bouw van de start-up en dat Pieter zijn aandeel levert in het technische deel. Pieter heeft behoefte aan grip op een betere tijdsverdeling in zijn werkzaamheden en wat lucht om goede kwaliteit te kunnen blijven leveren in beide bedrijven. Toeval wil dat Ronald heel goed is in het aanbrengen van structuur en het maken van een tijdschema voor Pieter. Zo komen ze samen tot een nieuwe constructie waarbij Ronald de primaire man aan zet is voor de start-up en Pieter technisch adviseur wordt, en Pieter in zijn ICT-bedrijf Ronald een adviesrol geeft ten aanzien van zijn bedrijfsvoering en planning. Deze oplossing geeft hen allebei weer hoop en energie om van beide bedrijven een succes te maken.

Wil jij meer weten over hoe je de systemische aanpak kunt gaan toepassen in je mediationpraktijk? Lees dan het boek ‘Dynamieken ontrafeld aan de mediationtafel’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven