Talentenjacht

vd_griendt.gif

Toen ik me in 1990 op de arbeidsmarkt begaf, was het moeilijk om direct een baan te vinden. Ik kreeg een aanbod van het kantoor waar ik een studentenstage had gelopen en werd door mijn medestudenten gelukkig geprezen omdat ik al voor mijn buluitreiking een baan had. Veel afgestudeerde juristen waren namelijk eerst een paar maanden werkloos. En sommigen zelfs meer dan een jaar. Uiteindelijk zijn ze er allemaal in geslaagd een baan te vinden. Dat had deels ook te maken met de arbeidsmarkt die veranderde. Je moest als kantoor goed je best doen om juristen aan te trekken. Op een advertentie kwamen maar een paar brieven binnen en er moesten andere vormen van werving worden toegepast, zoals banenmarkten, master-classes voor studenten en bonussen voor eigen werknemers die nieuwe juristen aanbrachten. Een aantal jaren later, vanaf 2001, veranderde de arbeidsmarkt weer. Het ging slechter met de economie en kantoren besloten tot een vacaturestop. Enkele organisaties van juristen hebben zelfs reorganisaties doorgemaakt waardoor juristen met een aantal jaren ervaring gedwongen de organisatie moesten verlaten.

En nu is de arbeidsmarkt weer anders; sinds een aantal jaren is er weer schaarste en is het moeilijk om pas afgestudeerden en juristen met een aantal jaren ervaring te werven. De verwachting is dat de schaarste die nu heerst van een structurelere aard is. Dat heeft te maken met aan de ene kant de demografische ontwikkelingen en de vergrijzing (de babyboomers in de juridische wereld zijn er allemaal binnen zeven jaar uit) en aan de andere kant met het minder populair zijn van de rechtenstudie. Studies als bedrijfskunde en economie vindt men aantrekkelijker.

Het blijft een grote uitdaging voor juridische organisaties om goede mensen te werven. Om dit succesvol te doen, is het belangrijk dat men zich inleeft in de juristen die afstuderen en helder heeft waar hun wensen liggen. Zoals in een artikel in het Financieel Dagblad van 28 januari stond beschreven (‘Talentenjacht op de campus’), zijn de starters op de arbeidsmarkt veeleisend. Goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar niet alles bepalend. De jonge juristen vinden bij de keuze voor een werkgever belangrijker welke ontwikkelingsmogelijkheden ze hebben. Een goede begeleiding en advies bij ontwikkeling van hun carrière is voor hen essentieel. Ze verwachten van hun werkgever dat hij investeert in hun carrière door trainingen en coaching. The Law Academy, die een aantal grote advocatenkantoren hebben opgezet, past bij deze ontwikkeling.

Daarnaast vinden jonge juristen het belangrijk dat zij een goede balans tussen werk en privé hebben. Ze zijn best bereid om gedurende een bepaalde tijd hard te werken, maar daar moeten rustiger periodes tegenover staan. Ook het imago van de werkgever vindt men belangrijk. Een organisatie met duidelijke visie en normen en waarden heeft een pre. Ook over de inhoud van het werk hebben jonge juristen eisen. Zij vinden het belangrijk dat het afwisselend is en ze willen graag verantwoordelijkheid (wel met een goede begeleiding) dragen.

Ik durf de stelling aan dat de jacht naar juridische talenten een verandering van de hele organisatie vergt. Om aan de wensen van jong talent te voldoen, moeten organisaties veranderen. En ook de juridische wereld moet daar aan geloven!

Mr. M. van de Griendt is adviseur bij Dialogue Coaching & Consultancy.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven