Crompouce: de broodnijd van halvegaren

Giftiger dan de appel die de koningin aan Sneeuwwitje aanbood – dat is de nieuwe culinaire rage die zich inmiddels uitstrekt tot de advocatenkantoren van Nederland. Columnist Jurjen Boorsma schreef er voor het decembernummer van Mr. een stuk over.

Delen:

foto: Depositphotos

Het toppunt van goor staarde mij laatst aan in een banketbakkerij. Het was roze. Onder de smerige roze glazuurlaag zat een op zichzelf appetijtelijke croissant. De croissant was echter gevuld met gele kotsbrij, ook wel genoemd ‘banketbakkersroom’. De smurrie bedolf de onderste helft van de croissant, zoals een berg aarde half over een doodskist ligt.
Ik probeerde te bedenken welke verwrongen ziel deze giftige combinatie van ingrediënten had verzonnen en wat dit eigenlijk was. Het banketbakkersmeisje hielp me toen ik er niet uitkwam. “Een crompouce”, zei ze – schaamteloos. “Een wát?” “Krom-poes. Kruising tussen croissant en tompouce. Echt heel lekker.” Over smaak valt dus wél te twisten.

Gele kikkerdril

Dat er in Nederland al zoiets bestaat als de met gele kikkerdril gevulde ‘tompouce’ was, naar verluidt, een belangrijke reden voor het Verenigd Koninkrijk om afscheid te nemen van de EU. Maar nu ook de croissant door deze dril verkracht wordt begint zelfs Frankrijk twijfels te krijgen. Erger nog is dat er Nederlandse banketbakkers zijn die durven te zeggen dat ze dit wangedrocht hebben uitgevonden en advocaten inhuren om de verkoop te verbieden. Dit laatste lijkt mij overigens een uitstekende ontwikkeling. De vraag is: kan dat?

Autodrop

Het recept voor Thaise curry, als opsomming van ingrediënten geprint op de plaksticker op de achterkant van mijn supermarkt-kant-en-klaar-pakket, geniet geen auteursrechtelijke bescherming. Mijn recept voor kersttulband, hoewel naar zijn aard een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, helaas evenmin. De producent van autodrop heeft wel eens receptenbescherming geprobeerd, maar drop was niet origineel genoeg (Rb Breda 18 december 1990, Informatierecht/AMI 1992/1, p. 16, m.nt. E.J. Dommering). Het conflict blijkt doorgeziekt te hebben tot 2014 (ECLI:NL:GHSHE:2013:6062).
Weinig origineel is voorts het recept van pannenkoeken, dat ik samen met het recept voor poffertjes terugvond in een bedaagd arrest over nota bene het pensioenrecht (ECLI:NL:GHDHA:2021:832): “Het is tussen partijen niet in het geschil dat het hoofdbestanddeel van pannenkoeken melk (59%) is en dat hieraan bloem (25%) en ei (13%) worden toegevoegd.” Rechtspraak.nl, voor al uw kinderfeestjes!

Roze flap

Octrooirechtelijk is er een prehistorisch arrest over tomatenpruimenjam (Octrooiraad (Afd. van beroep) 9 januari 1947, BIE 1947, nr. 41) dat de ‘verrassend frisse’ smaak ervan een uitvinding noemde. Je mag hopen dat dit geen geldend recht meer is. Daarbij is de juridische vraag of de crompouce wel zo nieuw is: een bakker uit het Zeeuwse Meliskerke zegt dat hij dit misbakseltje al dertig jaar verkoopt, onder de naam ‘roze flap’. Het octrooirecht geeft dus geen sterke bescherming.
De Utrechtse banketbakster die nu met de rechter dreigt bewandelt een andere route: ze heeft bij het Benelux-merkenbureau de naam ‘crompouce’ al in 2020 als merk geregistreerd. Juridisch is dat sluw: het woordmerk wordt beschermd.

Gelicentieerd

Op markten verkopen bakkers ongare cake van de Spakenburgse broodfabriek ’t Stoepje onder de geregistreerde namen ‘keekjes’ of ‘natte keek’. Een bij ’t Stoepje gedeserteerde marktbakker ging onder de naam ‘De Broodpiraat’ op markten ‘Spakenburgse Keek’ verkopen. Halfgaar, in meerdere opzichten. De rechter maakte er subiet een einde aan. Cake en keek klinkt hetzelfde, maar “juist deze bijzondere schrijfwijze brengt het vermogen met zich mee om de cake van ’t Stoepje visueel te kunnen onderscheiden van die van andere ondernemingen” (ECLI:NL:RBARN:2005:AS8572).
Een Randstedelijke bakker heeft onder dreiging van gerechtelijke stappen al veel geld betaald aan de merkhoudster om de ‘gelicentieerde’ crompouce in de etalage te hebben. “Enige credit voor mijn harde werk van toen is, denk ik, best op zijn plaats”, schrijft de bedenkster op Instagram.

Sluwe bakker

De juridische truc is om hetzelfde product nu de tomp-saint te noemen, cross-puss of inderdaad de ‘roze flap’. Een sluwe marktbakker verkoopt ze inmiddels onder zijn eigen naam en noemt ze Kroespoezen.
Kotspoes is nog niet geregistreerd. Ga uw goddelijke gang. Ik geef de rechten op deze briljante naam bij deze vrij.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven