Een subsidie voor een papiervergasser die werd ingetrokken na een faillissement van de leverancier, de avondwinkel in Puttendrecht die geen ontheffing kreeg voor de verkoop van alcohol? Of een ondraaglijk lijdende pony die met spoedbestuursdwang uit zijn lijden werd verlost? Al deze zaken hadden kúnnen spelen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Maar afgelopen woensdag werd er dus over gestreden bij de jaarlijkse pleitwedstrijden van de VAR.
Nadat de pleitwedstrijd vorig jaar niet kon doorgaan door corona, leek het alsof de studenten hun talent hadden opgespaard voor dit jaar. De jury dit jaar, bestaande uit Dorien Brugman, Hans Verbeek, Margot Stoové – allen raadsheren bij het CBb, was verrast door het hoge niveau van de ingediende processtukken van alle teams. Allemaal waren zij volgens de jury uitstekend op de hoogte van recente ontwikkelingen in het bestuursrecht, zoals de indringende evenredigheidstoets, de uitspraak over de Amsterdamse dakopbouw en recente uitspraken van het CBb over subsidierecht, evenredigheid en sanctiebesluiten. In alle pleitrondes afgelopen woensdag werd overtuigend gepleit en geïmproviseerd en werden zelfs met de grootste souplesse schikkingen bereikt. “Zo zien we dat graag! de uitreiking zei niet te kunnen wachten deze aanstormende talenten in de zittingszaal van het CBb te zien.
Het team van de Universiteit Leiden ging er na een spannende finalestrijd tegen de VU met de beker vandoor. Hans Verbeek, voorzitter van de jury, memoreerde in zijn felicitatiespeech dat de studenten een indrukwekkend niveau hadden behaald, zowel in de schriftelijke ronden als bij de pleidooien. De jury werd niet alleen getrakteerd op juridische spitsvondigheden, maar ook op ‘responsieve’ vertegenwoordigers van bestuursorganen, en gemachtigden van burgers die vroegen om evenredigheid en maatwerk. Op de jaarvergadering van de VAR werd het winnende team traditioneel gehuldigd.