The sharpest pencil in the box?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
The sharpest pencil

Ken je die uitdrukking? Ik hoorde ‘m deze week voor het eerst van een collega. We hadden het over de aankomende DILA verkiezing. Het thema daarvan is ‘vakmanschap’, maar net als voorheen willen we dat een beetje inkleuren. En vanuit inkleuren kwam mijn collega dus op die Engelse uitdrukking die hij ergens opgepikt had. Are you the sharpest pencil in the box?

Vond het meteen een mooie zin, ook omdat ik me er direct een voorstelling bij kon maken. Ik snapte wat hij bedoelde, want het past erg bij hoe we gewend zijn om over het juridische vak en juridische vakmensen te praten en te denken. Ja toch? We zijn toch allemaal opgeleid en opgevoed in het idee dat inhoudelijke scherpte is waar het om draait?

Potloden

Het had dus een haar gescheeld of we hadden van de DILA 2019-2020 de verkiezing van the sharpest independent lawyer in the Netherlands gemaakt. Maar toen we daar een plaatje bij zochten (want zonder plaatjes geen website en zonder website geen verkiezing;-) ging ik twijfelen. Je hebt bij potloden, zelfs bij gewone zwarte, verschillende soorten en verschillende kleuren. En het hangt af van wat je ermee wilt doen of ze scherp moeten zijn of juist niet. Soms is het juist wel prima als er niet zo’n scherp puntje aan zit.

Is dat met juristen niet net zo? Misschien denken net afgestudeerden nog dat elke jurist inhoudelijk super scherp moet zijn, maar wij mensen uit de praktijk weten wel beter. Toch?

Scherp niet per definitie beter

Wat ik me dus realiseerde terwijl ik plaatjes zat te zoeken op Unsplash en Pixabay, was dat het bij vakmanschap van juristen dus niet in de eerste plaats om inhoudelijke scherpte gaat. Het gaat erom dat je het vak op een manier beoefent die past bij wie je bent en waar je goed in bent. Kon er geen Nederlandse uitdrukking voor vinden dus leen ik weer even uit het Engels, het gaat volgens mij om fit for purpose. Daarin bepaalt de client natuurlijk de purpose, maar jij als professional moet natuurlijk zorgen dat je het type klant krijgt dat bij jou past.

De jurisprudentielunch overslaan

Als je dat idee doortrekt kan het nog steeds zo zijn dat een inhoudelijk super scherpe jurist een excellente vakvrouw of vakman is, maar datzelfde kan dan gelden voor iemand die de jurisprudentielunch vaak overslaat, maar een uitmuntende dealmaker is. Of iemand die als trusted advisor bestuurders begeleidt in reorganisaties of politiek gevoelige dossiers. Je kwaliteit kan prima op andere vlakken liggen dan bij dat puur inhoudelijke.

Je hebt me natuurlijk vaker iets in deze trant horen zeggen. Dan ging het over je positie als ondernemer, maar daar wil ik dus iets aan toevoegen. Terwijl ik plaatjes van potloden zat te browsen kwam ik namelijk tot het inzicht dat vakmanschap helemaal niet per definitie over juridische scherpte gaat. Het kan net zo goed bestaan in andere vormen. De dealmaker, de bruggenbouwer, de trusted advisor, de projectleider, de mediator, elk van hen kan een vakman zijn. Als je maar met alles wat je in huis hebt, je toelegt op datgene wat je voor je cliënten doet en daarin uitblinkt.

Hoe meer je kwaliteiten en kennis matchen met wat je cliënten nodig hebben, hoe meer kunt uitblinken als vakman denk ik. De ware vakman erkent dus ook dat hij of zij nooit alles voor iedereen kan zijn… Misschien moet de DILA daar dit jaar wel over gaan, over fit for purpose.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top