Time flies when you’re having fun: een werkweek bij HOYNG ROKH MONEGIER

Joëlla van der Linden liep stage bij HOYNG ROKH MONEGIER, een Europees nichekantoor gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht. Ze vertelt over hoe een werkweek bij dit kantoor eruit ziet. "Het intellectuele eigendomsrecht is een veelzijdig rechtsgebied en een werkweek in de praktijk is dan ook zeer afwisselend!"

Delen:

Maandag

“Deze week begon met de vraag of ik de achterliggende ratio van een wetsartikel uit het Wetboek van Rechtsvordering wilde uitpluizen in verband met een octrooirechtelijke procedure”, vertelt Joëlla van der Linden. “Tijdens de bachelor rechten heeft iedereen wel eens in dit wetboek moeten kijken, maar gezien de omvang lees je natuurlijk niet elk artikel even door. Dit was dan ook een leuke manier om weer iets nieuws te leren. Nadat ik mijn bevindingen hierover had gedeeld met de betreffende advocaat stond de volgende klus al te wachten: een jurisprudentieonderzoek naar ‘eerlijk gebruik’ waartegen een merk niet kan worden ingeroepen. Hier ben ik de rest van de dag zoet mee geweest.”

Dinsdag

“Dinsdagochtend heb ik de gevonden jurisprudentie verwerkt in een memo. Hiermee was ik tegen het begin van de middag klaar, net op tijd voor de lunch. Eenmaal terug kon ik meteen de boeken in! Ik had namelijk de vraag gekregen of ik uit literatuur relevante feiten en omstandigheden kon halen waarmee we een procesrechtelijk argument verder konden onderbouwen. Deze dinsdag stond overigens in groot contrast met vorige week, toen ik het internet aan het afspeuren was naar mogelijk inbreuk makend gebruik van een merk. Hierbij kon ik creatief te werk gaan en echt alles uit de kast halen: zoeken op Instagram, Facebook, filmpjes bekijken op Facebook en YouTube, maar ook zoeken via Google Street View.”

Woensdag

“Na de wekelijkse meeting met het hele kantoor op woensdagochtend ben ik bewijs gaan klaarzetten bij een verzoekschrift dat met spoed naar de rechtbank moest. Een derde had een product op de markt gebracht dat (te)veel overeenkomsten vertoonde met een product van onze cliënt.”

Donderdag

“Op donderdag heb ik hieraan verder gewerkt door naar aanvullend bewijs te zoeken. Na de ‘cliëntenlunch’, waarbij cliënten werden bijgepraat over relevante jurisprudentie van het afgelopen jaar, heb ik de inhoud van het bewijs gecontroleerd en afgemaakt.”

Vrijdag

“Vrijdag was mijn laatste stagedag bij HOYNG ROKH MONEGIER en heb ik vooral dingen afgerond. Ik kijk terug op een leuke en afwisselende periode: in de afgelopen weken heb ik aan van alles kunnen meewerken, waardoor geen dag hetzelfde was. Als een ware duizendpoot doe je allerlei verschillende dingen voor uiteenlopende zaken op één dag en deze veelzijdigheid maakt dat het intellectuele eigendomsrecht naar mijn mening toch het leukst is.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven