Tips voor de senior-advocaat

Kenmerk van vele frisse, jonge pas-afgestudeerden is dat ze nog niet overzien wat zij allemaal niet weten. Als je begint als advocaat-stagiaire heb je dan ook veel meer te leren dan je op dat moment denkt. Dat was ook bij mij het geval en dat veranderde langzaam na binnenkomst. Dit is wat mij betreft een waardevol inzicht om mee te geven aan studenten en pas-afgestudeerden. Kantoren komen namelijk veel te vaak sollicitanten tegen die denken dat ze moeten uitstralen alles al te weten. Denken alles al te weten (of dat uitstralen) is echter juist niet het kenmerk van een echte winnaar.

Ondanks dat ik dus als advocaat-stagiaire nog veel moet leren, heb ik gemerkt dat senior-advocaten dat net zo goed moeten. Het zijn er maar weinig die de finesses van juridische leerstukken echt goed beheersen. En dan heb ik het ook nog over algemeen civiele leerstukken als ontbinding en vernietiging. En ik vind dat ik dat kan beoordelen omdat ik bij het opstellen van processtukken eerst regelmatig de volledige theorie over de betreffende leerstukken nog eens volledig doorneem (al dan niet in eigen tijd…). Dan hebben we het nog niet eens gehad over het tuchtrecht. De kennis van menig senior-advocaat is wat dat betreft echt tranentrekkend slecht. Mocht iemand het leuk vinden dan kan ik volgende keer een aantal wijdverbreide misverstanden in dat kader behandelen. Denk daarbij aan onderwerpen als success fees (zijn vaak best mogelijk) en aanzeggingen met rechtsgevolg (een ingebrekestelling mag echt niet zomaar tot de wederpartij worden gericht). Ik hoor het graag. Ook andere vragen voor een advocaat-stagiaire kunt u via de redactie aan mij stellen. Misschien bent u wel erg benieuwd naar mijn mening over wat advocaat-stagiaires tegenwoordig belangrijk vinden bij een werkgever.

Goed. Ik heb aldus besloten mij ook weer niet te veel aan te trekken van de verbeteringen met rode pen in de door mij opgestelde concept-processtukken. In de eerste plaats is dat omdat sommige voorgestelde verbeteringen simpelweg onjuist zijn. Ik moet dan altijd wel gniffelen. Daarnaast hebben veel voorgestelde verbeteringen natuurlijk ook te maken met het feit dat de senior-advocaat meerwaarde moet laten zien. Waar wordt hij of zij anders zo rijkelijk voor betaald?

Kwalijker is echter dat ik tijdens het gniffelen en bij het aanpassen van mijn processtuk soms denk: “Ik voer de opmerkingen van de senior-advocaat wel door, dan ben ik er tenminste snel vanaf. De discussie aangaan heeft toch geen zin.” Anders dan bij een advocaat-stagiaire, is het lastig om een senior-advocaat op dingen te wijzen die hij of zij ‘mogelijk onjuist heeft geïnterpreteerd’. Een poging daartoe is op zijn minst een vorm van Russisch roulette in de hiërarchische kantoorjungle. Daarnaast is menig senior-advocaat ook stellig overtuigd van zijn of haar eigen gelijk.

Denk je als senior-advocaat alles te weten? Het is simpelweg niet waar. Onlangs nog vertelde een hoogleraar algemeen privaatrecht dat hij toch maar vriendelijk had bedankt om het onderdeel ‘Ontbinding’ van een bekende commentaar-reeks voor zijn naam te nemen. De benodigde studie voor het opstellen van het commentaar was wegens de complexiteit van de materie een te grote tijdsinvestering. Hij moest immers ook onderzoek doen en wist ook niet alles. Mijn tip aan senior-advocaten is dus ook om meer open te staan voor opmerkingen en wie weet zelfs verbeteringen van advocaat-stagiaires. Vraag er bewust naar. Het werk wordt er leuker van en het zorgt er uiteindelijk mogelijk zelfs voor dat advocaat-stagiaires niet verkassen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven