Urgenda-conclusie in het Engels vertaald

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De belangstelling uit het buitenland voor de Urgenda-zaak is zo groot dat de conclusie nu ook in het Engels beschikbaar is.

Twitter-bericht van de Hoge Raad: “De Engelse vertaling van het advies van plv. procureur-generaal Langemeijer en advocaat-generaal Wissink in de zaak #Urgenda is beschikbaar.”

Omdat de zaak niet alleen in Nederland, maar ook internationaal met grote belangstelling wordt gevolgd, is een vertaling gemaakt, aldus Thea Tjeerdema, woordvoerder van de Hoge Raad. Van de uitspraken van het gerechtshof en de rechtbank in deze zaak verscheen ook al een Engelse vertaling.

Geen unicum

De vertalingen in de Urgenda-zaak zijn geen unicum, er wordt een enkele keer vaker een uitspraak vertaald. Tjeerdema noemt de zaak ‘Moeders van Srebrenica’/Staat en de zaak tegen Guus K. (inmiddels onherroepelijk veroordeeld voor betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven en bij overtredingen van VN-wapenembargo’s in Liberia tussen 1999 en 2003). Daarnaast komt het regelmatig voor dat de persberichten in zaken waarvoor internationale belangstelling is, in het Engels worden vertaald.

Disclaimer

In de tekst van de conclusie in de Urgenda-zaak is een disclaimer opgenomen:  “The text of the translation is an unofficial translation. Liability cannot be claimed for possible errors and/or omissions in this translation. The Dutch text of the advisory opinion is the only authentic and formal text (ECLI-number: ECLI:NL:PHR:2019:887).” Een dergelijke disclaimer wordt altijd vermeld bij vertalingen. “De officiële Nederlandse versie van een conclusie of een uitspraak is leidend.”

Google Translate

En voor wie mocht denken dat ‘unofficial translation’ inhoudt dat medewerkers van het parket bij de Hoge Raad zelf met Google Translate aan de slag zijn gegaan: niets is minder waar. De vertaling is gedaan door een juridisch vertaalbureau. Daarna is intern nog een controle gedaan, waarbij ook gelet is op de vertalingen van het vonnis van de rechtbank en het arrest van het gerechtshof.

Uitspraak

De Hoge Raad streeft ernaar in december van dit jaar uitspraak te doen in de Urgenda-zaak.

 

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top