Vakbond bemoeit zich met onrust bij CVOM

Delen:

Beeld bij vakbond
Beeld: Pixabay

Ook de vakbond FNV Overheid bemoeit zich nu met de onrust binnen het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) waar hoofdofficier Charles Wiegant op 1 november vertrok wegens integriteitskwesties.

Volledige bescherming

“Van het College van procureurs-generaal vragen wij volledige bescherming van de collega’s bij het CVOM als zij vrijuit praten over de cultuur, bejegening en omgangsvormen,” aldus een bericht van FNV Overheid aan de leden, ondertekend door bestuurder Yntse Koenen. Een speciale commissie, waarin geen OM’ers zitten, gaat onderzoek doen naar de klachten over Wiegant.

Spanningen

Zelf zei de hoofdofficier dat hij is afgetreden omdat “ik in een dynamiek ben terechtgekomen waarin ik niet naar vermogen heb kunnen handelen.” Dit heeft volgens Wiegant geleid tot “spanningen binnen het managementteam die de doorontwikkeling van het parket in de weg staan.”

Omgangsvormen

Uit een blog van OM-baas Gerrit van der Burg blijkt dat een aantal leidinggeven half oktober een formele klacht tegen Wiegant heeft ingediend in bij het College. Die klacht gaat, zo schrijft Van der Burg, over de manier van functioneren en omgangsvormen van de hoofdofficier, en tevens over de manier waarop het College heeft gereageerd op de geluiden over onrust binnen CVOM.

Uit een publicatie in NRC blijkt dat medewerkers van het CVOM al maandenlang klagen over autoritair gedrag, pesten, seksisme en discriminatie door Wiegant.

Angstcultuur

“Het is goed dat er onderzoek wordt gedaan, door niet-OM’ers,” schrijft Koenen. “We willen dat de angstcultuur breed wordt onderzocht. Als cultuur, omgangsvormen en bejegening aan de orde zijn, komt al heel snel de sociale veiligheid van het personeel het gedrang.”

Zorgen teruggekomen

In de zomer heeft FNV Overheid bij het College van procureurs-generaal al zijn zorgen geuit over een angstcultuur bij CVOM. Dat leidde toen volgens FNV Overheid niet tot ingrijpen door het College, maar de vakbond vernam wel van de leden dat de sfeer verbeterd was. “Maar nu de hoogste leidinggevende bij CVOM wegens angstcultuur op moest stappen, zijn onze zorgen zeker niet weg. Eerder teruggekomen.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven