VANEPS: ‘Kleine eilanden, grote zaken’

VANEPS vierde afgelopen jaar zijn 85-jarig bestaan. Het Nederlands-Caribisch advocatenkantoor met vestigingen op de verschillende eilanden staat al meer dan een decennium stevig in Band 1 in de jaarlijkse onderzoeken van Chambers & Partners, maar wist het aantal individuele rankings onlangs uit te breiden naar acht. Een interview met Tjarda Tazelaar, Melitza Willems en Morten Sagis, advocaten bij VANEPS, over de recente rankings en hun ervaringen in de Caribische praktijk.

Delen:

Tjarda Tazelaar, Melitza Willems en Morten Sagis

Gefeliciteerd met de mooie rankings in de Global Guide 2023 van Chambers. Had u dit verwacht?
Tjarda Tazelaar (partner Corporate/M&A): “Niet eerder hebben we als kantoor zulke mooie resultaten behaald in de lijstjes van Chambers. Natuurlijk zijn we heel tevreden met de rankings en trots op ons geweldige team. Het is altijd leuk om internationale erkenning te krijgen voor het werk dat we hier doen. Nederlanders kennen de eilanden waar wij opereren (onder andere Curaçao, Aruba, Bonaire en St. Maarten) vaak alleen maar van vakantie. Ik merk dat men vaak geen goed beeld heeft van wat zich verder op de eilanden afspeelt. Mensen gaan er soms van uit dat de juridische praktijk op de eilanden inhoudelijk weinig uitdagend zal zijn, maar het tegendeel is waar. De M&A-transacties waar we hier bijvoorbeeld aan werken, voor met name Europese en Amerikaanse cliënten, zijn goed vergelijkbaar met de Zuidas-praktijk waarin ik voorheen werkzaam was – ook wat betreft deal size. Een verschil met de Nederlandse praktijk is wel dat het transactieproces hier vaak wat minder goed voorspelbaar is. Maar dat maakt het werk tegelijkertijd ook weer interessant en uitdagend.”

Wat voor soort type zaken behandelen de advocaten van VANEPS bijvoorbeeld?
Melitza Willems (associate Litigation): “Op dit moment werk ik met een team onder leiding van partners Roderik van Hees en Rogier van den Heuvel aan de grootste bestuurdersaansprakelijkheidszaak ooit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Wij werden benaderd om een van de gedaagden bij te staan in hoger beroep, nadat er in eerste aanleg een veroordeling was uitgesproken tot betaling van een schadevergoeding van bijna ANG 1 miljard (ruim EUR 500 miljoen). Vanwege de internationale aspecten van de zaak werken we nauw samen met een vooraanstaand Amerikaans advocatenkantoor. Hierdoor maak ik ook kennis met het Amerikaanse recht, en krijg ik inzicht in de manier waarop procedures worden gevoerd in de Verenigde Staten, wat voor mij persoonlijk erg leerzaam is.”
Morten Sagis (advocaat-stagiaire Corporate/M&A): “Recent was ik betrokken bij een grensoverschrijdende fusie van de grootste bank op Curaçao met de grootste bank op Sint Maarten, waarbij ook een internationale herstructurering van de bankactiviteiten op Bonaire, Sint Eustatius en Saba een rol speelde. In zo’n grote zaak word je niet alleen geconfronteerd met de nodige juridische complexiteiten, zeker aangezien elk gebiedsdeel tegenwoordig zijn eigen recht heeft, maar moet je ook goed bewust zijn van de impact die dergelijke transacties op de gemeenschap en maatschappij kunnen hebben.”

Wat zijn de mogelijkheden voor een advocaat om werkzaam te zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk?
Morten: “Rechtenstudenten zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijkheid om advocaat te worden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Maar met een studie Nederlands recht ben je niet gebonden aan het grondgebied van Nederland in Europa. Voor degenen die een drang naar avontuur voelen en tegelijkertijd hun carrière een vliegende start, dan wel vervolg willen geven in het buitenland, is een baan in de advocatuur op bijvoorbeeld Curaçao een uitstekende optie.”
Voor Melitza was een carrière op Curaçao een no-brainer. “Ik ben namelijk geboren en getogen op Curaçao. Ik twijfelde aanvankelijk of ik de advocatuur in wilde gaan, maar uiteindelijk heb ik een aantal jaar geleden besloten om de uitdaging toch aan te gaan. De Caribische advocatuur is heel dynamisch en biedt mij het beste van twee werelden: hard werken aan grote en complexe zaken, en in je vrije tijd genieten van al het moois dat Curaçao te bieden heeft.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven