Zeeland verrast door rechtbank-plan

Delen:

Zeeuwse vlag Depositphotos
Foto: Depositphotos

De juridische netwerkorganisatie Zeeuwse Meesters is overrompeld is door het plan voor een extra beveiligde rechtbank in Zeeland. “In Zeeland heerst grote verbazing,” zegt voorzitter Pieter Ippel. “Dit lijkt een puur Haagse ingeving.”

Ter compensatie van het mislopen van de marinierskazerne krijgt Zeeland een extra beveiligde rechtbank, een extra beveiligde gevangenis en een expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit. Vrijdag onthulde RTL Nieuws dat speciaal adviseur Bernard Wientjes hierover namens het kabinet in gesprek is met het provinciebestuur van Zeeland.

Openbaar bestuur

De Raad voor de rechtspraak wil niet ingaan op de vraag of de Raad op de hoogte was van dit plan. “Het kabinet gaat de komende tijd in gesprek met het openbaar bestuur in Zeeland,” zegt een woordvoerster. “Wij wachten de definitieve besluitvorming van het kabinet af.” Ze wijst erop dat de Raad voor de rechtspraak eerder bij het kabinet heeft gepleit voor uitbreiding van extra beveiligde zittingszalencapaciteit.

Wientjes wil Zeeland veranderen in een ‘Law Delta’, een concentratie van belangrijke justitiële en veiligheidsorganisaties. In februari werd bekend dat de marinierskazerne, ondanks toezeggingen van de regering, niet naar Vlissingen komt, omdat veel mariniers weigeren van Doorn naar Zeeland te verhuizen.

Onderhandelingen

De voorstellen van Wientjes worden nu gebruikt in onderhandelingen tussen de Zeeuwen en het kabinet. Voor de zomer moet een definitieve deal worden gesloten over de compensatie.

Overigens zijn er meer kapers op de kust voor de extra beveiligde rechtbank. In april hield burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught al een pleidooi voor de komst van zo’n rechtbank naar zijn gemeente. Daar is al een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) gevestigd.

Rechtbankpresident Nol Vermolen (Rechtbank Zeeland-West-Brabant) wil niet ingaan op de wenselijkheid van een extra rechtbank in Zeeland. “Wij gaan niet over extra beveiligde rechtbanken, dus mijn mening is nu niet relevant.”

Vorig jaar publiceerde mr-online een artikel over de verschraling van het rechtsbedrijf in Zeeland. De Zeeuwse Meesters kwamen daarin uitvoerig aan het woord.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven