Verdeeldheid over impact vervolging oud-rechters

Delen:

rotte appelDe juridische wereld reageert gemengd op de vervolging van oud-rechters Westenberg en Kalbfleisch. Over wat deze zaak nu precies betekent voor de rechtspraak lijken de meningen verdeeld. De een noemt het een ‘flinke knauw voor het vertrouwen in de rechtspraak’, de ander spreekt nog altijd van een ‘integere organisatie’ met misschien ‘twee rotte appels’.

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend de voormalige rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch te zullen vervolgen voor meineed voor hun optreden in de Chipsholzaak. Het is de eerste keer in Nederland dat (oud-)rechters voor meineed worden vervolgd. Westenberg en Kalblfeisch waren beiden vice-president bij de rechtbank Den Haag.

In de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen vrijdag zei Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, dat de zaak hem heeft geschokt en dat er sprake zal zijn van “een ernstige vertrouwensbreuk in de integriteit van de rechtspraak” als de meineed wordt bewezen.

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert (tevens decaan van de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zutphen), noemt de uitspraak van Van den Emster niet verstandig. “Er moet juist op worden gewezen dat er in elke organisatie, dus ook bij de Rechtspraak, fouten worden gemaakt. Dan moet je niet spreken in termen van ‘een ernstige vertrouwensbreuk’. Het gaat over twee mensen die misschien over de schreef zijn gegaan. Twee rotte appels. Zij worden ter verantwoording geroepen, dat moet je niet de hele organisatie aanrekenen. Het is juist zo mooi dat het niet intern blijft en met de mantel der liefde wordt bedekt, maar tot een echte procedure komt. Dat laat zien dat zelfs rechters niet boven de wet staan.” Bovend’Eert denkt dat de meeste burgers zich er goed van bewust zijn dat de Rechtspraak over het algemeen een heel integere organisatie is en dat het dus niet zo snel tot een vertrouwensbreuk niet zal komen.

Ashley Terlouw, hoogleraar rechtssociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, sluit zich bij Bovend’Eert aan. “Het is slecht voor het aanzien van de rechterlijke macht als rechters in de fout gaan. Maar je vindt in elke beroepsgroep mensen die niet deugen.” Terlouw denkt ook niet dat een eventuele bewezenverklaring zal leiden tot ‘een ernstige vertrouwensbreuk’. “Dat zijn echt veel te grote woorden.”

Lakmoesproef

Haar collega Marc Hertogh (hoogleraar rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen) zegt juist dat vervolging van de oud-rechters de rechtspraak diep in het hart treft. “Het vertrouwen in instituties zoals de rechterlijke macht hangt af van het vertrouwen dat men heeft in de mensen die samen de organisatie vormen. Westenberg en Kalbfleisch waren niet de eerste de beste rechters. Als dit verhaal waar is, krijgt het vertrouwen in de rechtspraak een flinke knauw en daar komt ze niet zomaar overheen. Ik zie op dit moment weinig reden om optimistisch te zijn.”

Volgens Hertogh wordt deze zaak de lakmoesproef. “Als de Rechtspraak dit niet goed oplost, blijft deze zaak haar achtervolgen. De gouden tip is veel meer openheid van zaken geven. Laat de buitenwereld zien dat je deze zaak serieus neemt en niet onder het tapijt veegt. En informeer mensen zo goed mogelijk over wat er aan wordt gedaan om te voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt. De Rechtspraak moet dit niet afdoen als een individuele kwestie, want deze zaak beïnvloedt uiteindelijk het vertrouwen in de hele rechterlijke macht.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven