Vernieuwing

Delen:

Met veel tamtam is het Advocatenportaal geopend. “Een belangrijke stap digitaal dossierverkeer tussen het OM, Advocaat en Rechter” twitterde Herman Bolhaar. Mijn twitter-timeline liep vol met enthousiaste berichten. Met een advocatenpas en een cardreader kan er worden ingelogd in de cloud bij het parket en kan het (complete) dossier worden gedownload. Het levert het openbaar ministerie een enorme besparing op aan papier en kopieerkosten.

Dat een gedetineerde cliënt niet over een computer of tablet op cel beschikt, is kennelijk niet bij stil gestaan. Dat probleem moet de advocaat zelf maar oplossen. Was het voorheen een kriem om in de gevangenis beelden uit te kijken, als we Opstelten mogen geloven kunnen advocaten hun tablet vanaf heden gewoon mee de bajes in nemen. Achterlaten voor de verdachte en bij het volgende bezoek weer meenemen, wordt dunkt mij wat lastiger. In de wet staat dat de gedetineerde verdachte recht heeft op een afschrift van zijn dossier. Toch maar even een mail naar Opstelten sturen, want door alle bezuinigingen van zijn staatssecretaris is er geen budget meer voor het uitprinten van dossiers ten behoeve van de cliënt. Wellicht kan Noorwegen een iedere Noor die hier zijn straf mag uitzitten, een tablet meegeven als bedankje voor onze gastvrijheid. Even synchroniseren met de tablet van de advocaat en klaar is kees. Voor de buitenlandse boefjes kan er wellicht nog een vertaalappje bij geleverd worden, dat scheelt weer de nodige tolkkosten. Ik kan niet wachten…

De overheid en automatisering, dat loopt zelden gesmeerd. Dat ligt niet altijd aan de programmatuur maar vaak aan de mensen die ermee moeten werken. Daar staat of valt ook dit experiment mee. Het is dus de kunst om alle betrokkenen hierin mee te krijgen. Inmiddels beschikken nagenoeg alle rechtbanken over wifi en heb ik al een paar keer mijn pleitnota tijdens de zitting kunnen updaten en naar de griffier gemaild. Onlangs leidde dit bij het hof tot de vraag of dit wel onder het volgens de wet voorgeschreven ‘overleggen’ viel. Hopelijk dat de Hoge Raad zich daar binnenkort over uitlaat en dit punt niet middels het inmiddels beruchte art. 80a RO afdoet, hetgeen overigens sinds de invoering al tot een forse kostenbesparing aldaar heeft geleid.

Maar goed, er wordt vooruitgang geboekt. Kreeg ik zo’n tien jaar geleden ooit een reprimande van een officier van justitie die meende dat ik onder zijn betoog een spelletje aan het spelen was op een van de eerste handhelds. Ik was daar echter de meest recente jurisprudentie aan het bekijken, waar ik hem vervolgens genadeloos mee om de oren kon slaan. Tegenwoordig zijn het overigens de officieren die onder de zitting ijverig aan het tikken zijn. Dat er vervolgens een requisitoir aan de griffier werd gemaild, heb ik nog niet meegemaakt, de kans is groter dat er driftig wordt gemaild. Toch is het een hele vooruitgang dat er sinds kort gemaild kan worden met de gerechtelijke instanties. Het kon ook niet anders omdat het onverkoopbaar was dat ongeveer de helft van de faxen niet op de plaats van bestemming aankwam. Maar ook hier geldt dat de vooruitgang afhankelijk is van de mensen zelf. Een reden om voorheen geen mailadressen aan de advocatuur te verstrekken was de angst dat deze vervolgens ook aan cliënten werden doorgegeven. Alsof een verdachte voorheen in het geheel niet kon communiceren met justitie. Op een enkeling na is de koudwatervrees voorbij en komen stukken weer gewoon aan. Wat dat betreft een hele vooruitgang.

Het leven is er een stuk makkelijker op geworden. Gewoon een mail sturen in plaats van een tekst dicteren, door de secretaresse laten uitwerken, nakijken, printen, ondertekenen, faxen met afschrift aan de andere betrokkenen en met verzendbevestiging in het dossier opbergen. Ik hoop dan ook van harte dat het digitaliseren een succes wordt, hoewel ik mijn lieve secretaresse met haar foutloze spelling, zeker zal missen.   

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven