Versoepeling concurrentieregels in coronatijd

Delen:

Depositphotos_333886800_s-2019
beeld: Depositphotos

De coronacrisis heeft de wereld in een onzekere economische tijd gebracht. Verschillende sectoren verkeren in zwaar weer en veel bedrijven zijn meer dan ooit gedwongen met elkaar samen te werken. In deze tijd van nood blijkt dat de Europese Commissie en de Autoriteit Consument & Markt flexibel omgaan met de concurrentieregels.

Direct na het uitbreken van de coronacrisis heeft de Commissie de lidstaten aangemoedigd alles te doen wat nodig is om getroffen sectoren zoals toerisme, transport en retail financieel te ondersteunen. De Commissie heeft toegezegd dat de staatssteunregels flexibel worden toegepast en daarnaast ruimte gemaakt voor verschillende soorten overheidssteun. Zo mogen lidstaten bedrijven steunen met een bedrag van maximaal € 800.000,- (normaal € 200.000,-), mogen er gunstige staatsleningen aan bedrijven worden verstrekt en mogen er extra financiële maatregelen worden genomen (zoals staatsgaranties) om te zorgen dat banken financiering aan bedrijven blijven verlenen. Ook heeft de Commissie beloofd aanmeldingen van staatssteun aan specifieke bedrijven voortvarend af te wikkelen. Zo besloot de Commissie bijvoorbeeld om een steunbedrag van  12 miljoen euro van de Deense regering voor organisatoren van evenementen binnen 24 uur goed te keuren. De Commissie gaf daarbij aan dat de goedkeuring werd verleend omdat de coronacrisis een buitengewone omstandigheid is.

Pragmatisch

Op nationaal niveau wordt er ook pragmatisch met de concurrentieregels omgegaan. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aangegeven dat zij vanwege de uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de coronacrisis minder streng zal toezien op het kartelverbod. Zo is het supermarkten toegestaan elkaar te informeren over hun voorraden. Logistieke dienstverleners mogen samenwerken om te zorgen voor een goede distributie van levensmiddelen. Branches mogen afspraken met elkaar maken over een soepele omgang met debiteuren. En groothandels van geneesmiddelen mogen delen hoeveel medicijnen zij verkopen. In andere lidstaten is eenzelfde ontwikkeling gaande. In Noorwegen is bijvoorbeeld goedkeuring verleend voor een samenwerking tussen twee vliegtuigmaatschappijen, zodat het vervoer van passagiers en goederen verzekerd blijft. Ook heeft de ACM aangekondigd dat zij in geval van financiële nood bij een fusie of overname coulant zal omgaan met een verzoek om ontheffing van de standstillperiode. Dit betekent dat niet eerst de goedkeuring van de ACM behoeft te worden afgewacht.

Waarschuwing

Wel heeft de ACM ervoor gewaarschuwd dat bedrijven niet verder mogen gaan dan nodig voor bezwering van de crisis. Bedrijven mogen geen misbruik maken van onzekerheden en schaarste. Dit betekent dat dominante bedrijven nog steeds geen excessieve prijzen mogen hanteren. Ook blijft het verboden onderling af te spreken de prijzen te verhogen. Misleiding van consumenten is evengoed niet toegestaan. Verkopers mogen dus geen onterechte claims doen. Bedrijven moeten juiste en realistische informatie blijven geven als producten door bijvoorbeeld sluiting van fabrieken later of niet meer kunnen worden geleverd. De ACM heeft terecht beloofd hard in te grijpen als bedrijven opeens woekerprijzen vragen of consumenten misleiden.

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven