Voetbal

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Behalve dat ik zelf nog steeds iedere zaterdag achter een bal aan hol, wil ik af en toe nog wel eens naar een voetbalwedstrijd gaan kijken. Waar ik mij over blijf verbazen is het gedrag van menig supporter en de daarbij behorende groepsdynamiek. Onlangs sprak ik in piket een keurige Feyenoordsupporter die door de politie van Rotterdam was uitgenodigd voor een verhoor omdat hij te zien was op de beelden die in Rome waren gemaakt voor de wedstrijd tegen AS Roma. Los van het feit dat de oorzaak van de escalatie volgens hem te wijten was aan het hardhandige optreden van de Italiaanse Carabinieri, was dit wel weer een staaltje stompzinnig groepsgedrag.

Groot was mijn verbazing dan ook toen ik afgelopen weekend in Liverpool een voetbalwedstrijd bezocht waar de supporters gebroederlijk naast elkaar stonden en ook de hekken en tankgracht om het veld ontbraken. Als je wilde kon je zo het veld oplopen. Er werden over en weer wat liederen gezongen en daar bleef het bij. De sfeer was zowaar gemoedelijk te noemen. Tijdens de stadiontoer in het stadion van Liverpool heb ik navraag gedaan naar dit fenomeen. De stadiongids wist met veel enthousiasme uit te leggen hoe men supportersgeweld op een effectieve wijze heeft weten uit te bannen.

Na een aantal drama’s waarbij supporters in grote getale om het leven zijn gekomen, zijn er diverse maatregelen getroffen. De staanplaatsen werden afgeschaft en de hekken om het veld weggehaald zodat supporters het veld op kunnen vluchten als ze in de verdrukking geraken. Daarmee worden uitbarstingen van geweld natuurlijk niet voorkomen. Tevens is er een voetbalwet ingevoerd waarbij supporters die ontsporen keihard worden aangepakt met een stadionverbod als hoofdstraf. Klaarblijkelijk werkt het. Het aanpakken van de individu in plaats van allerlei maatregelen te treffen die de goegemeente maar weer heeft te billijken. Hoe schril was het contrast toen een van mijn reisgenoten door de beveiliging op de luchthaven verplicht werd om voor veel te veel geld plastic zakjes uit een automaat te halen om zijn flesjes vloeistof in te verpakken. In tegenstelling tot de stadiongids kon de dame van de beveiliging niet uitleggen wat hier nou het nut van was. Het bedenken van regels en creëren van (schijn-)veiligheid ligt soms mijlenver uitelkaar.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant:

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top