Juridisch nieuws

Vonnis op z’n Rotterdams: ‘Hebt-ie het gedaan?’

Rechtbank Rotterdam, foto: Raad voor de rechtspraak

Uiteindelijk, zegt de Rotterdamse strafrechter Jacco Janssen, wil je op z’n Rotterdams gezegd weten: “Hebt-ie het gedaan en wat mot ie hebben?”

Daarom ontwikkelde de strafkamer van de Rechtbank Rotterdam een nieuw format om het vonnis toegankelijk te maken voor alle procespartijen en andere belangstellenden. Het is één van de vier vonnissen over bezit en handel van harddrugs.

Leeswijzer

In een Twitterfilmpje legt collega-rechter Mirjam Riemens uit hoe het vonnis in een nieuw jasje is gestoken. “Het mooie aan het nieuwe model is dat we aan het begin een soort leeswijzer maken, waarin we kort aangeven wat onze beslissingen zijn. We kunnen ook een illustratie invoegen.”

Motiveren

De indeling in leeswijzer, illustratie en hoofdstukken geeft heel veel ruimte om goed te motiveren, zegt Riemens. “Dat  vinden we belangrijk als toetsing voor onze eigen beslissing en voor controle in hoger beroep. Maar het allerbelangrijkste is dat we onze beslissing goed kunnen uitleggen aan de verdachte en andere betrokkenen.”

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures