Ex-Kamerlid (en aspirant-rechter) nieuwe voorzitter OVV

De Onderzoeksraad voor Veiligheid krijgt een nieuwe voorzitter: voormalig politieman, officier en justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer namens het CDA Chris van Dam. Vorig jaar nog is hij begonnen aan de opleiding tot rechter.

Delen:

chirs_van_dam
Chris van Dam. Foto: OVV/Valerie Kuypers

Daarmee stemde de Rijksministerraad onlangs in op voorspraak van minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. De plek was vacant sinds de vorige OVV-baas Jeroen Dijsselbloem, PvdA-minister van Financiën in het kabinet-Rutte II (2012-2017), vertrok om burgemeester te worden in Eindhoven. Met de aanstelling van Van Dam staat er weer een jurist aan het roer bij de OVV, zoals ook zijn voorgangers Tjibbe Joustra en Pieter van Vollenhoven (Dijsselbloem is ingeneur).

Invloedrijke rapporten

Het zelfstandige bestuursorgaan doet onderzoek naar rampen, ongevallen en incidenten. Het opereert vanuit de luwte, maar heeft met zijn rapporten grote invloed. Onlangs schreef het uiterst kritisch over de steken die openbaar ministerie en politie hadden laten vallen bij de beveiliging van personen omtrent de kroongetuige in het Marengo-proces, zoals de in 2019 doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.

Het bracht de top van het OM in grote verlegenheid en leidde er onder meer toe dat hoofdofficier van justitie Midden-Nederland Rutger Jeuken onder druk de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de familie van de kroongetuige besloot over te dragen. Ook het drieluik rapporten over de aanpak van de coronacrisis, waarvan dit jaar het derde (dikke) deel wordt verwacht, is politiek van grote betekenis.

Justitieman

Van Dam kent een lange carrière in de justitieketen. Hij was politieman en jarenlang officier van justitie. In de periode 2017-2021 was hij gezaghebbend justitiewoordvoerder namens het CDA. Landelijke bekendheid verwierf hij als voorzitter van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK), wier eindrapport ‘ongekend onrecht’ leidde tot de val van het kabinet-Rutte III.

Gedesillusioneerd verliet hij de politiek, nadat zijn partij hem voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 op een onverkiesbare plek had gezet en hij er niet in slaagde met voorkeursstemmen alsnog verkozen te worden. Kort daarna verliet hij het CDA; niet uit wrok maar om zijn partijpolitieke profiel van zich af te schudden voor een nieuw begin als rechter in opleiding.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven