Vrouwen aan zet

Vrouwen van Nu is een vereniging die voortkomt uit de Bond voor Plattelandsvrouwen. Is zo’n vereniging van vrouwen nog van deze tijd?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Vrouwen aan zet

Nu we veel thuis zitten en thuis werken is het belangrijk dat we contact met elkaar houden, op welke manier dan ook. Dat sociale aspect speelt een belangrijke rol bij heel veel verenigingen. Voor sport en andere hobby’s wordt toch vooral gekozen voor een club vanwege het ontmoeten van anderen. Nu we nauwelijks nog de deur uitkomen vanwege de coronacrisis en er zelfs minder auto’s worden verkocht omdat we deze toch niet nodig denken te hebben, men kiest incidenteel voor een auto huren bij Easyterra, is het belang van lid zijn van een vereniging misschien nog wel groter dan voorheen.

Een goed voorbeeld hiervan is de vereniging van Vrouwen van Nu. Ruim veertigduizend leden telde Vrouwen van Nu amper twee jaar geleden. Daarmee is het de grootste vrouwenvereniging van Nederland. In 1930 opgericht als bond voor boerinnen en andere plattelandsvrouwen, onder de noemer ‘Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen’. Leden kwamen zeer regelmatig bij elkaar om niet alleen elkaar te ontmoeten, maar ook om zich verder te ontplooien. Zo werden er regelmatig lezingen georganiseerd waardoor de vrouwen meer maatschappelijk betrokken raakten.

Saamhorigheid in de vereniging is groot

Vandaag de dag is dat niet veel anders. Met de provinciale en lokale afdelingen wordt nog heel veel georganiseerd. In subgroepen wordt aan wandelen gedaan, een andere groep organiseert lezingen, weer een andere afdeling zorgt voor het jaarlijkse bloemetje aan betrokkenen die al op leeftijd zijn en de meetings niet meer zo vaak bijwonen. In alle gevallen is het onderlinge contact belangrijk. De saamhorigheid in een club als deze is enorm.

Toch vragen veel mensen zich af of een vereniging alleen voor vrouwen in deze tijd nog wel nodig is. “Vrouwen worden niet automatisch meegenomen in nieuwe ontwikkelingen,” meldt Carla Wijers in de media. Wijers is directeur van het landelijk bureau in Den Haag. “Dat over honderd jaar alle talenten in de samenleving benut worden, ook die van vrouwen,” is haar streven. “Dat punt is volgens haar nog niet bereikt. “We denken zo geconditioneerd. Nog steeds is er die mindbug dat vrouwen minder geschikt zijn dan mannen in bepaalde functies. Dat moet uit ons hoofd.’’

Volgens Wijers hebben met name jonge vrouwen er last van. “Ze moeten twee keer zo veel laten zien en lukt het niet dan wordt dat gezien als eigen falen. Juist die jonge vrouwen hebben een steuntje in de rug nodig. Dat houdt ons alert.’’ Juist daarom is het enorm jammer dat de jonge generatie moeilijk bij het huidige Vrouwen van Nu te betrekken is. Volgens leden van Vrouwen van Nu ligt dat met name aan het feit dat jonge vrouwen enorm druk zijn, geen tijd menen te hebben en bovendien niet zo snel bij een vereniging willen.

Steeds meer vrouwen in bestuurlijke functies

In andere takken van sport is de vrouw veel meer aan zet. In de zorg werken enorm veel vrouwen en ook in bestuurlijke functies nemen steeds meer vrouwen zitting. Een goede ontwikkeling. Op het platteland doet zich dit echter minder vaak voor en in gemeenteraden blijken vrouwen nog altijd in de minderheid. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat het zogenoemde haantjesgedrag en seksisme zich in deze setting nog veelvuldig voordoen.

Liza Mügge is auteur van de essaybundel ‘Op weg naar een betere m/v-balans in politiek en bestuur’ die begin dit jaar werd gepubliceerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Universiteit van Amsterdam. In een column schrijft ze dat mannelijke dominantie in de politiek samengaat met een politieke cultuur waarin regels en normen gelden waarin vooral mannen goed gedijen en nadelig zijn voor vrouwen. Zo ook in Nederland, en in gemeenteraden.

Duidelijk is dat Vrouwen van Nu nog altijd een vereniging met duidelijk bestaansrecht is en dat het belangrijk is dat vrouwen elkaar middels deze vereniging ondersteunen en zich blijven ontplooien. Ook al gaat dat louter om vrouwen op het platteland. In de stad hebben vrouwen dit klaarblijkelijk minder nodig. Misschien is het raadzaam dat zij elkaar eens opzoeken. Als het openbaar het vervoer het in deze periode toelaat tenminste. Goedkoop een auto huren in Amsterdam is zo geregeld en dan is de samenkomst van stadse en plattelandsvrouwen zo gek nog niet. Alhoewel de vraag rijst of plattelandsvrouwen al niet uit de stad afkomstig zijn en andersom. Het is allang niet meer zo gescheiden als vroeger.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top