Bijna de helft van de general counsel is vrouw

Het aantal vrouwelijke general counsel in Nederlands stijgt snel. Inmiddels is 46 procent van de GC's vrouw, zo blijkt uit onderzoek van beroepsorganisatie General Counsel Netherlands (GCN).

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_8336036_s-2019-9388bd5f
Beeld: Depositphotos

De organisatie brengt om de twee jaar de General Counsel NL Benchmark Survey uit. Opvallendste conclusie uit het onderzoek van dit jaar − waaraan een kwart van de Nederlandse GC’s meedeed − is dat de kloof tussen mannen en vrouw in rap tempo kleiner wordt. Twee jaar geleden was 38 procent van de hoofden Juridische zaken vrouw, in 2016 was dat nog niet een derde (31 procent).
Mannelijke en vrouwelijke GC’s verdienen ongeveer hetzelfde. Negen van de tien GC’s werkt fulltime.

Selectiecriteria

General counsel maken vaak deel uit van de raad van bestuur van een bedrijf, of zitten daar net onder. 60 procent van de GC’s vindt dat hun functie thuishoort in de raad van bestuur, vier jaar geleden vond nog maar 42 procent dat een goed idee.

GC’s, die doorgaans bepalen met welke advocatenkantoren en andere legal serviceproviders hun bedrijven in zee gaan, stellen bij de selectie daarvan vooral prijs op ‘praktische en duidelijke adviezen’. 66 procent van hen zet dit in de top-3 van selectiecriteria. Dat is een groei ten opzichte van vorige surveys, toen 53% (2018) en 36 procent (in 2016) van de GC’s dit een belangrijk criterium vond.

Werkdruk

Uit het GCN-onderzoek blijkt verder dat driekwart van de general counsel de werkdruk als zwaar tot zeer zwaar ervaart. Een derde vindt dat hij of zij onvoldoende budget ter beschikking heeft om de afdeling op het gewenste niveau te brengen. Overigens is de meerderheid van de juridische afdelingen in de afgelopen twee jaar gegroeid.

De General Counsel NL Benchmark Survey 2020 is te downloaden op www.generalcounsel.nl.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top