Waar je op moet letten bij plaatsen van foto’s op social media?

Op social media staan veel foto’s, maar het plaatsen van foto’s op social media zoals Facebook of Instagram mag niet zomaar. Zeker niet al iemand er herkenbaar op staat. Je moet namelijk ieders recht op privacy respecteren. Er zijn namelijk een aantal regels omtrent privacy en delen van foto’s. Zo krijg je te maken met portretrecht. Wat is het en waar moet je op letten?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Wat is portretrecht?

Het zogenaamde portretrecht houdt in dat alleen diegene die op de foto staat kan beslissen of de afbeelding waar zij of hij herkenbaar op te zien is, verspreid mag worden.  De wet heeft het over ‘het recht het te reproduceren of aan het publiek mede te delen’. Hier valt ook het delen van foto’s op sociale media zoals Facebook of Instagram onder. Het toverwoord hierbij is ‘herkenbaar’. Het portretrecht is namelijk alleen van toepassing als diegene herkenbaar op de foto staat. Bijvoorbeeld doordat zijn gezicht op de foto staat of door typische kleding of zoiets als tatoeages.  Om iemands afbeelding te publiceren, heb je dus zijn of haar toestemming nodig. Je kan zowel schriftelijk als mondeling toestemming verkrijgen om foto’s op social media te delen. Wanneer foto’s worden gebruikt worden voor commercieel gebruik is er sowieso een schriftelijke overeenkomst nodig waarin beschreven staat waarvoor de foto’s gebruikt mogen worden. Wanneer iemand poseert voor een foto neemt men aan dat de toestemming ‘stilzwijgend’ is gegeven.

Wat met groepsfoto’s?

Nu gaat het bij portretrecht over foto’s waar iemand herkenbaar op staat. Maar hoe zit het met een foto waar een groep mensen op staat? Er zijn situaties waarin je een foto op social media wilt plaatsen van bijvoorbeeld een straatfeest tijdens Koningsdag of van een plein met volle terrassen. Het is dan niet te doen om van iedereen apart toestemming te krijgen. Gelukkig hoeft dat ook niet. In zo’n geval is niet één persoon de ‘focus’ van de afbeelding en is toestemming niet vereist. Vind je het lastig om de juiste foto’s te kiezen, dan kun je ook de hulp inschakelen van een mediabureau die voor jou social media beheert en posts plaatst inclusief rechtenvrije foto’s.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top