Waar moet je op letten bij het lezen van een vacature?

Banen in overvloed momenteel, des te belangrijker dat je voor de juiste gaat. Om door de bomen het bos te blijven zien, moet je een vacature goed lezen. Zo voorkom je teleurstellingen en solliciteer je zo doeltreffend mogelijk.

Delen:

foto: Pixabay

Vacatureteksten zijn vaak vaag en staan vol clichés. Lees ze daarom goed door voordat je solliciteert, liefst meerdere malen. Hieronder enkele tips om te doorgronden wat een potentiële werkgever écht van je verwacht.

Lees wat er níet staat

Veel vacatureteksten zijn nog altijd te ‘algemeen’. Je krijgt niet gelijk een goed beeld van de adverterende organisatie of van de competenties die er precies worden gezocht. Lees daarom tussen de regels door, zodat je je sollicitatie optimaal afstemt op de vacature. Zoeken ze een dynamische teamplayer, dan maak je als 55-plusser waarschijnlijk geen kans. Carrièrecoach John Koeman raadt aan om met enig wantrouwen een vacature te lezen; vraagt een bedrijf iemand met overtuigingskracht, dan zal er volgens Koeman wel iets te overtuigen zijn. Misschien is dat precies de uitdaging die jij zoekt, maar het kan ook een taak zijn die je liever vermijdt.

Wat is de échte functie?

Recruiters zijn soms net marketeers: de baan die zij ‘verkopen’ doen ze mooier lijken dan ie is. Een countermanager zit in werkelijkheid achter de kassa, en ook voor het ondankbare werk in telesales bestaan talloze eufemismen. Functieomschrijvingen zijn vaak te algemeen, bijvoorbeeld ‘verantwoordelijk voor inkoop’. Jij wilt weten hoe je takenpakket wordt afgebakend in je contract, zodat je niet voor vervelende verrassingen of zelfs een eventueel arbeidsconflict komt te staan. Precies weten wat de functieomschrijving in de vacature inhoudt, is ook belangrijk om te bepalen of de baan wel bij jou past.

Welke eigenschappen zoeken ze?

Net zo belangrijk als de functieomschrijvingen, zijn de eigenschappen die van jou worden verwacht. Je vaardigheden en opleiding kun je vrij eenvoudig matchen, met persoonlijke eigenschappen en soft skills ligt dat iets lastiger. Je moet hiervoor goed bij jezelf te rade gaan. Lees je in de vacature dat je stressbestendig moet zijn, dan zal het soms best een hectische baan zijn. Probeer dan eerlijk voor jezelf te beantwoorden hoe je in het verleden met stressvolle situaties omging. En staat er dat je geen 9 tot 5-mentaliteit moet hebben, vraag je dan af hoeveel overuren je kunt en wilt maken.

Wat ga je verdienen?

Vacatures zijn notoir vaag over wat je gaat verdienen. Staat er gewoon een bedrag bij, dan kom je in een prettig transparante organisatie terecht. Vaker staat er dat je een ‘marktconform salaris’ gaat verdienen. Maar wat is dat? Om daarachter te komen, zoek je op vacaturesites naar de functie waarop je wilt solliciteren. Soms staan bij soortgelijke banen wel de verdiensten bij de vacatures. Of gebruik het Salariskompas, een handige tool waarmee je uitrekent of het geboden salaris inderdaad marktconform is en wat jouw onderhandelingsruimte is.

Toon en taalgebruik

Vaak kun je uit een vacaturetekst al opmaken hoe ze met elkaar omgaan en hoe de bedrijfscultuur is, maar niet altijd. Meestal gaan ze bij een hippe start-up of scale-up wat losser met elkaar om dan bij meer gevestigde organisaties, al dat is dat geen stelregel. Let goed op het taalgebruik in de vacature, dan weet je wat de toon van je brief moet zijn en of je ‘u’ of ‘je’ kunt gebruiken.

De juiste contactgegevens

Je hebt vast nog vragen nadat je een vacature hebt gelezen. Als je niet zeker bent, neem dan contact op met het bedrijf om alle hokjes af te tikken. Check eerst de vacature of je beter kunt bellen of mailen. Neem voordat je de recruiter belt de do’s & don’ts door. Als je mailt, let er dan op dat je rechtstreeks de recruiter benadert, zodat je bericht niet in een anonieme info@-mailbox verdwijnt.

Dit artikel is verzorgd door Intermediair.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven