Wat doet de Stichting Tuchtrecht Banken eigenlijk?

Als je vermoedt dat een bankmedewerker de gedragsregels van de Bankierseed heeft geschonden, dan kun je dat melden bij Tuchtrecht Banken. Maar wat doet Tuchtrecht Banken eigenlijk?

Delen:

 

Op de site van Tuchtrecht Banken legt de stichting uit wat ze doen: “Tuchtrecht Banken is de onafhankelijke stichting die gaat over de uitvoering van het tuchtrecht behorende bij de Bankierseed en toetst of een beëdigde bankmedewerker zich aan de gedragscode heeft gehouden. Tuchtrecht Banken faciliteert de onafhankelijke Tuchtcommissie en de Commissie van Beroep, die sancties op kunnen leggen aan beëdigden die de Bankierseed schenden. Ook handhaaft Tuchtrecht Banken een register waarin beëdigden aan wie een sanctie is opgelegd of een schikking hebben getroffen worden opgenomen.”

Sinds 1 april 2015 is de bankierseed wettelijk verankerd in de Wet financieel toezicht. “Iedereen die voor een bank werkt, moet de eed afleggen. Bij de eed hoort een Gedragscode die elke bankmedewerker moet naleven. Stichting Tuchtrecht Banken is de instantie die een bankmedewerker erop aanspreekt als er een vermoeden is dat de code is geschonden.”

De stichting bestaat uit een aanklagersbureau, geleid door een algemeen directeur. “Bij het aanklagersbureau werken juristen en juridisch-administratieve medewerkers met relevante (juridische) kennis. Het aanklagersbureau doet onderzoek naar meldingen. Het hoort bankmedewerkers, verzamelt informatie en voert in de rol van aanklager het woord in tuchtzaken. De Algemeen Directeur kan ook zelf een onderzoek beginnen naar een kwestie als daar aanleiding toe is.”

Ook beheert de stichting het tuchtregister, waarin de namen worden opgenomen van bankmedewerkers die een sanctie kregen opgelegd. “Deze namen worden voor minstens drie jaar vermeld en het register is toegankelijk voor alle banken die aangesloten zijn bij Stichting Tuchtrecht Banken.”

“De stichting heeft een onafhankelijk bestuur. Onze reglementen bepalen wat wij wel en niet mogen en we publiceren jaarverslagen, waarin we laten zien wat we in het voorgaande jaar hebben gedaan, met de aantallen zaken, de aantallen meldingen en wat dies meer zij. We zorgen er ook voor dat de onafhankelijke Tuchtcommissie en de Commissie van Beroep hun werk kunnen doen. Leggen de commissies een sanctie op aan een bankmedewerker, dan zorgt de stichting ervoor dat die wordt uitgevoerd.”

Vind je het een interessant onderwerp, lees dan bijvoorbeeld de uitspraak die wij gisteren op Mr. Online plaatsten. En op de site van Stichting Tuchtrecht Banken vind je nog veel meer uitspraken.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven