Wat is een marktconform salaris?

Veel vacatures bieden een ‘marktconform salaris’. Klinkt solide. Alsof je in ieder geval niet minder gaat verdienen dan waar je recht op hebt. Maar wat is marktconform? Hoe weet jij of je inderdaad de juiste beloning gaat ontvangen?

Delen:

beeld: Depositphotos

Recruiter Jesse Geul deed eerder de dringende oproep om te stoppen met deze notoire vacaturetekst: Het bedrijf betaalt een marktconform salaris. ‘De sollicitant weet niet wat het is, en de werkgever die het biedt ook niet’, zei Geul. Maar de term blijft hardnekkig opduiken, dus leggen we hier uit wat het precies is (of zou moeten zijn).

Helder begrip, maar ook weer niet

Volgens de meest gangbare omschrijving is een marktconform salaris het loon dat mensen gemiddeld verdienen in een bepaald vakgebied of in een soortgelijke functie als de jouwe. Maar daarmee ben je er nog lang niet, want in een krappe arbeidsmarkt is marktconform mogelijk gedevalueerd. Zeker nu de inflatie allerlei kosten flink heeft opgedreven. En als jij buitengewoon gekwalificeerd of getalenteerd bent, kan je misschien ook wel meer verdienen dan het gemiddelde. Misschien ben jij wel met afstand de meest geschikte kandidaat voor de functie. Ga dus… Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven