Deze ingezonden mededeling afkomstig van Twentyfour Webvertising
Online een nieuwe smartphone kopen is super handig. Je hoeft de deur niet uit, hebt vaak meer keuze en je kunt rustig prijzen vergelijken. Maar wat als je spijt krijgt? Of als het toestel helemaal niet aan je verwachtingen voldoet? Gelukkig zijn er regels die je als consument beschermen, maar weet je eigenlijk wel waar je recht op hebt? Tuurlijk is het wel belangrijk dat je niet zomaar iets koopt en je dus wel eerst verdiept in het type toestel. Dit kun je doen door het lezen van de Samsung galaxy s25 ultra review of in het geval van een iPhone, de review van het model welke je op het oog hebt. Dit geeft je namelijk een goed beeld van de mogelijkheden en kun je ook de ervaringen van andere gebruikers lezen.
Bedenktijd en retourrecht
Heb je een telefoon besteld en twijfel je of het de juiste keuze was? Geen paniek. Je hebt standaard 14 dagen bedenktijd. In die periode kun je het toestel terugsturen zonder dat je hoeft uit te leggen waarom. Misschien voelt het scherm toch niet lekker in de hand, is de camera minder goed dan je dacht of had je gewoon een impulsieve bui. Geen probleem, zolang je maar binnen de termijn blijft. De bedenktijd voor jou als consument gaat in op de dag nadat je het toestel hebt ontvangen. Bestaat je bestelling uit meerdere leveringen, dan begint de termijn pas als je het laatste onderdeel hebt binnengekregen. Handig toch?
Wanneer geldt de bedenktijd niet?
Helaas, er zijn uitzonderingen. Heb je een smartphone gekocht die speciaal voor jou is samengesteld, bijvoorbeeld met een persoonlijke gravure? Dan mag je het niet zomaar terugsturen. Ook als je digitale content hebt aangeschaft, zoals een app of software, en akkoord bent gegaan met directe levering, heb je geen recht op bedenktijd. Goed om te weten voordat je klakkeloos op ‘akkoord’ klikt.
Wat mag je doen met het product tijdens de bedenktijd?
Je mag de smartphone bekijken en testen zoals je dat in een winkel zou doen. Even vasthouden, aanzetten en door de instellingen scrollen is prima. Maar installeer je apps, maak je foto’s of gooi je hem zonder hoesje in je tas, dan kan de verkoper kosten in rekening brengen als je het toestel terugstuurt. Eigenlijk best logisch, want een winkel verkoopt ook geen gebruikte toestellen als nieuw.
Geld terug bij retourneren
Besluit je het toestel toch terug te sturen? Dan moet de verkoper binnen 14 dagen je geld terugstorten. Klinkt eerlijk, toch? Maar let op, dit gebeurt vaak pas nadat de verkoper het toestel heeft ontvangen. De kosten voor het terugsturen kunnen voor jouw rekening zijn, tenzij de verkoper aangeeft dat hij deze kosten op zich neemt. Check dit dus altijd van tevoren, anders kan die ‘gratis’ retourzending nog best een duur grapje worden.
Informatie van de verkoper
De verkoper moet je duidelijk informeren over je rechten. Dus geen kleine lettertjes of vage voorwaarden die je pas ontdekt als het te laat is. De retourprocedure, eventuele kosten en je bedenktijd moeten gewoon helder op de website staan. Kun je deze info niet vinden? Misschien is het dan slim om even verder te kijken naar een betrouwbare verkoper.
Wat als de smartphone niet goed werkt?
Niets is zo frustrerend als een gloednieuwe telefoon die niet naar behoren werkt. Een scherm dat niet reageert, een batterij die binnen een paar uur leeg is of een camera die doet alsof je in de jaren 90 leeft. In dat geval heb je recht op een gratis reparatie of een nieuw toestel. Werkt dat ook niet? Dan zal je een nieuw toestel moet aanschaffen. Dit kan in de vorm van een abonnement of het kopen van een los toestel.