Wat zijn soft skills en hoe kun je ze gebruiken bij je sollicitatie?

Een paar jaar geleden peinsde je er misschien niet over om te solliciteren als je niet aan een groot deel van de functie-eisen voldeed. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt maak je nu tóch kans op die droombaan. Want soft skills zijn minstens zo belangrijk.

Delen:

Wat zijn soft skills precies? Soft skills zijn vaardigheden die gebaseerd zijn op algemene kennis, houding en gedrag. Het zijn dus niet de vakinhoudelijke vaardigheden die je nodig hebt voor een functie, maar karaktereigenschappen die bepalen of je goed bij de sfeer en cultuur van het bedrijf past.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn soft skills belangrijker geworden. Werkgevers hebben immers moeite met het vinden van geschikt personeel en kijken daarom niet meer alleen maar of sollicitanten de juiste papieren hebben. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat 7 op de 10 werkgevers vaardigheden bij sollicitaties tegenwoordig belangrijker vinden dan diploma’s.

‘Voorheen waren werkgevers op zoek naar een schaap met vijf poten. Wij moeten ze soms uitleggen dat ze met minder genoegen moeten nemen. Vooral als ze snel iemand zoeken, bijvoorbeeld bij een zwangerschapsverlof of ziekte van een werknemer’, zegt Nitin Parbhudayal, directeur bij recruitmentbureau Robert Half Nederland. ‘Dan is het inderdaad de persoonlijkheid die het verschil gaat maken en niet de technische vaardigheden.’

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Niet alle werkgevers vragen natuurlijk om dezelfde vaardigheden, de vraag verschilt per sector en beroep. Maar flexibiliteit is een vaardigheid die werkgevers tegenwoordig belangrijk vinden, merkt Parbhudayal. Eerder concludeerde Robert Half na onderzoek onder driehonderd Nederlandse managers dat aanpassingsvermogen, ook wel AQ genoemd, steeds belangrijker wordt. Daarnaast zijn onder andere plannings- en organisatorische vaardigheden, creatief denken en veerkracht momenteel belangrijker dan ooit, vooral door de digitalisering en het thuiswerken.

Het UWV kwam met een soortgelijk rijtje na een enquête onder bijna 2.800 bedrijfsvestigingen. De instantie noemt daarbij ook nog servicegerichtheid, goed kunnen samenwerken met mensen buiten het eigen vakgebied en digitale vaardigheden.

Opvallen met soft skills

Wie gaat solliciteren, doet er dus goed aan om niet alleen vakinhoudelijke kennis op zijn of haar cv te vermelden, maar ook soft skills onder de aandacht… Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven