Welk talent zou je willen hebben?

Delen:

Ken je de ‘tea topics’ van theemerk Pickwick? Onder het motto: ‘een goed gesprek begint met thee’ vind je op elk theelabel een vraag. Onlangs kreeg ik deze vraag onder ogen: welk talent zou je willen hebben?

Ik zou de vraag willen herformuleren en aanvullen: welke talenten heb je al? Iedereen heeft van nature talenten. Maar ken je ze van jezelf? De talenten die jou uniek maken, vind je zelf vaak niet bijzonder. Hoewel het jou aangeleerde juridisch-inhoudelijke talent belangrijk is, heb je ongetwijfeld ook hele andere talenten waarvan je je niet bewust bent. En laten dat nu juist de talenten zijn waarmee jij je onderscheidt.

Tijdens je studie Rechten wordt er in het gebruikelijke curriculum geen aandacht besteed aan het ontwikkelen van jouw talenten om de uitoefening van het beroep van advocaat, rechter of van een andere juridische functie tot een succes te maken. Je wordt vooral geacht te leren in de praktijk, al dan niet onder toeziend oog van een patroon of andere praktijkbegeleider. Maar wat je dan leert te ontwikkelen, zijn competenties. Heel belangrijk  maar door alleen daarop te focussen, vergeet je een belangrijk deel in jezelf.

Jij kan alles. Toch? Als je maar wilt. Maar weet je wat je wilt? Wat zijn jouw drijfveren? Welk gedrag laat je van nature graag zien? En welke talenten passen daarbij? Pas als je dat weet, kun je onderzoeken welke werkomgeving en welke mensen bij jou passen en in hoeverre je de competenties waarop jij wordt bevraagd, gemakkelijk kunt ontwikkelen. Vervolgens kun je jezelf dienovereenkomstig positioneren. Daardoor ga je anders kijken naar vacatureteksten en kun je andere vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Helaas zie ik in de praktijk nog teveel dat er loopbaankeuzes worden gemaakt van buiten naar binnen, in plaats van andersom. Dat kun je best een tijdje volhouden maar op termijn ligt een energielek op de loer. Daarom is het zo belangrijk om al bij de start van je loopbaan na te denken over wat jij wilt. Waar jij blij van wordt.

Je staat op het punt om op reis te gaan. Een reis waarin je nieuwe werelden gaat ontdekken en erachter gaat komen met wie je naar welke bestemming wilt reizen. Dus pak een kop thee (of koffie) en ga eens in gesprek met jezelf. Welke talenten heb je al? Je weet meer dan je denkt.

Saskia Bultman-Beele is voormalig advocaat en oprichter van Legally Personal, een coaching- en trainingsbureau op het gebied van talent ont-wikkeling van legal professionals. Ze schrijft een maandelijkse blog over talent ont-wikkeling in de juridische wereld.

Vragen en opmerkingen: info@legallypersonal.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven