What the hell is Quality, what is it?

In de komende maanden daagt trainer en coach Stefan Pieters u uit na te denken over kwaliteit. Wat bepaalt kwaliteit en wat doen mensen om kwaliteit te maken en te borgen? In elk artikel bespreekt hij kwaliteit vanuit een ander perspectief. Maar eerst een inleiding hierop: wat is nu eigenlijk kwaliteit?

Delen:

Old vector round retro vintage label on sunrays background

In zijn klassieker ‘Zen and The Art of Motorcycle Maintenance’ beschrijft de Amerikaanse filosoof Robert M. Pirsig (1928-2017) onder andere zijn zoektocht naar het begrip kwaliteit. “Quality … you know what it is, yet you don’t know what it is.” Pirsig betoogt dat als je kwaliteit niet kunt definiëren, het ook niet bestaat, want definitie is de basis van de rede. Maar tegelijkertijd bestaat iets op het moment dat de wereld zonder dit ‘iets’ niet normaal kan functioneren. Als we dus kunnen aantonen dat de wereld niet normaal kan functioneren zonder kwaliteit, dan bestaat het dus, of je het nu kan definiëren of niet.

Kwaliteit in juridisch werk

Kwaliteit is uiteraard ook in de wereld van de rechtspleging en juridische dienstverlening een belangrijk onderwerp. Het streven naar kwaliteit in de dienstverlening en het toetsen van kwaliteit heeft voor de advocatuur zelfs een speciaal wetsartikel (26) in de Advocatenwet en een systeem van gestructureerde feedback opgeleverd. Maar kwaliteit in de juridische wereld gaat verder dan de advocatuur en ook verder dan de advocaat en de jurist.

Een intrigerend thema dus en een studie waard. Wat is kwaliteit? Hoe maak je het? Hoe borg je het? Hoe beoordeel je het? Hoe beloon je het? Hoe vind je het? Allemaal vragen die je tegenkomt op het moment dat je er dieper in gaat graven.

Bepalen wat kwaliteit is

Daarom ga ik op deze plek proberen invulling te geven aan het begrip kwaliteit. Wordt kwaliteit bepaald door alleen de inhoud of zijn er meer factoren om rekening mee te houden? Klanten kijken misschien ook naar andere zaken, die verder gaan dan het advies alleen. Daarom ga ik met een brede blik en vanuit diverse invalshoeken spreken met bedrijfsjuristen, advocaten, notarissen. Met de makers zelf dus, maar ook met mensen die vanuit andere functies werken aan kwaliteit (zoals HR, business development) en andere dienstverleners (zoals detacheerders, recruiters, opleiders).

Zoektocht naar kwaliteit

Dit academisch jaar voer ik daartoe een soort online Chautauqua op, zoals Pirsig dat deed in zijn boek. Ik vertel over mijn zoektocht en deel inzichten die ik heb opgedaan, ter lering en wellicht ook ter vermaak.

“When you try to say what the quality is, apart from the things that have it, it all goes poof!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven