Wijkrechter bundelt drie zaken in één zitting

De kop is er af voor de Rotterdamse wijkrechter. De eerste zitting heeft begin deze maand plaatsgevonden. In een zaal van het Huis van de Wijk aan de Hillevliet 90 in Rotterdam-Zuid behandelde de rechter een zaak die niet alleen over huiselijk geweld ging, maar ook over een tijdelijk huisverbod en een ondertoezichtstelling van een kind.

Delen:

Wijkrechter bundelt drie zaken in één zitting
Foto: Geert Snoeijer

Omdat alle drie de zaken met elkaar te maken hebben, werden ze tegelijk behandeld. Bij wijkrechtspraak kijkt één rechter integraal naar de verschillende rechtszaken van een gezin of persoon. Door regie te voeren en beslissingen in samenhang met elkaar te nemen kunnen problemen van mensen effectief worden aangepakt, is de verwachting.

Uiteindelijk kwam het nog niet tot een uitspraak omdat de beslissing over de uithuisplaatsing pas kan worden genomen nadat een rapport is uitgebracht.

Nationaal Programma

Bij de wijkrechtspraak wordt samengewerkt door de rechtbank, de wijkteams van de gemeente, de advocatuur, de politie, het Openbaar Ministerie, het Zorg- en Veiligheidshuis en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). De organisaties spelen een belangrijke rol bij het signaleren, in kaart brengen en voor de rechter brengen van de verschillende problemen.

Jacqueline Frima (rechter en projectleider namens de rechtbank Rotterdam) is erg blij dat de eerste zitting kon worden gehouden. “De coronacrisis heeft het er voor mensen met problemen niet makkelijker op gemaakt. Juist daarom lijkt het nu extra belangrijk dat we met elkaar goed samenwerken, iedereen vanuit zijn eigen rol en met zijn eigen taak.”

Laagdrempelig

Officier van justitie Wouter Streefkerk sluit daarbij aan: “Het is mooi om op deze laagdrempelige manier, in een gebouw dat voor veel buurtbewoners herkenbaar is, een oplossing te vinden voor de soms grote problemen waarmee zij kampen”. Op de eerste zitting werd volgens Streefkerk al duidelijk dat er soms meer speelt dan op het eerste gezicht lijkt. “Dan is het fijn dat je door de samenwerking van diverse ketenpartners ad hoc beslissingen kunt nemen, om zo samen tot een duidelijke en begrijpelijke afdoening te komen.”

Vlak bij huis

Carlo Welten (Op Zuid Advocaten) was als advocaat betrokken bij het project. “Het is voor een advocaat bijzonder om zitting te hebben op een andere plek dan in de rechtbank aan het Wilhelminaplein,” zegt hij. “Ook voor mijn cliënten is bijzonder om op deze manier naar de rechter te gaan: vlak bij huis en middenin de eigen wijk. Dat maakt rechtspraak een stuk laagdrempeliger.”

Loes van der Wees van Nationaal Programma Rotterdam Zuid noemt de eerste zitting “een mooi moment waar heel veel werk aan vooraf is gegaan van een grote groep partners die werken om het op Zuid beter te maken voor de bewoners.” Van der Wees ziet dat er in omliggende wijken Bloemhof en Hillesluis mensen zijn die kampen met multiproblematiek en die op eigen kracht geen uitweg meer kunnen vinden.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven