Wilbert Kolkman (Rijksuniversiteit Groningen) over onmetelijke vrijheid

Delen:

Wilbert Kolkman (45) studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij cum laude Nederlands Recht ‘met de aantekening advocatuur’ behaalde. Zijn hoofdtaak nu bestaat uit de leerstoel Algemene Rechtswetenschap en Familievermogensrecht, in Groningen. Ook is hij bijzonder hoogleraar in Canada en in België, en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinneringen betreffen niet zozeer de studie, als wel het studentenleven. Er zijn veel steden in Nederland waar je kunt studeren, maar er zijn niet zoveel studentensteden. Groningen is dat wel. Ik woonde op een kamer hartje centrum, werkte gedurende mijn hele studententijd in de horeca (zie de foto, tijdens de zogeheten biertapwedstrijden) en voelde mij als een vis in het water. De onmetelijke vrijheid als student is mijn beste herinnering.

Over mijn slechtste herinnering hoef ik helaas niet lang na te denken. Tijdens mijn studententijd overleed mijn vader. Dat heeft uiteraard een grote impact gehad.

Wat was uw meest en minst favoriete vak?
Mijn favoriete vakken zaten in de privaatrechtelijke en familierechtelijke hoek, zoals verbintenissenrecht en erfrecht. Echt bijzonder vond ik de – destijds net geïntroduceerde – Studentenrechtbank. Dit vak bevat schrijfgedeelten en praktijkgedeelten, uitmondend in de eindzitting in de oude rechtbank waar je je zaak bepleit. Het toeval wil dat ik nu zelf de eindverantwoordelijke ben voor dat vak, dat in Groningen het bachelor afsluitende onderdeel vormt.

Mijn minst favoriete vak zou ik niet zo weten. Ik vond eigenlijk alle vakken wel interessant, zeker als je eenmaal doorkrijgt dat ze deel zijn van een groter geheel.

Wie was uw inspiratiebron?
Dat was wijlen Hans Nieuwenhuis. Zijn colleges waren van een geheel andere orde dan die van de rest. Erudiet en humoristisch, met een enorme diepgang, los van de stof. Sommige collega-studenten werden er gek van: “Wat moet je hier nou van kennen voor het tentamen?”

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Binnen het rechtercurriculum niets. Als ik terugkijk denk ik wel dat ik er nog enige tijd aan vast had kunnen plakken voor bijvoorbeeld een verblijf aan een buitenlandse universiteit.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Haal het onderste uit de academische kan! Je realiseert je later pas hoe bevoorrecht je bent als student aan een Nederlandse universiteit. Volg veel vakken, doe er dingen naast (maar verlies het uiteindelijke doel niet uit het oog: afstuderen), en ga een heel of half jaar naar het buitenland. Van reizen word je een rijker mens. De schellen vallen je van de ogen wanneer je enige tijd op een andere universiteit hebt meegedraaid.

Wilbert Kolkman
Wilbert Kolkman nu

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven