Willen advocaat-stagiaires nou echt niet werken?

De aandacht voor de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) maakt dat privacyrechtadvocaten zoals ik overuren draaien. De workload is best te overzien, maar alles moet nu, nu, nu! Dat maakt het lastig. ‘Nee’ verkopen aan cliënten is niet iets dat op een advocatenkantoor snel aan de orde is. Deze dagen echter wel. “Kunnen we nog vóór het einde van deze week volledig compliant zijn aan de AVG?” Nee. “Inderdaad ook niet als u het forse uurtarief betaalt. Er is namelijk even geen capaciteit.”

Een mooi voorbeeld waarin beide partijen prioriteiten aan het stellen zijn. De cliënt heeft – om wat voor reden dan ook – gewacht tot het laatste moment en de advocaat loopt over en voelt zich gedwongen nee te verkopen. Nog een vrij eenvoudige afweging van belangen voor de betreffende advocaat.

Hoe dan ook worstel ik vaak met het stellen van prioriteiten. Ik probeer daarbij tegenwoordig wel extra kritisch te zijn in het geval het gaat om een dilemma van belangrijke zaken op het gebied van enerzijds werk en anderzijds privé. Dat blijft lastig, maar gaat mij wel steeds gemakkelijker af. Werk is wat dat betreft nog steeds werk. Waarom de balans door laten slaan naar werk? De bazen van kantoor zijn immers in the end ook alleen maar bezig met de vraag hoe ze jou zo veel mogelijk kunnen laten werken voor zo weinig mogelijk geld. Of ben ik nu te pessimistisch? Zou kunnen. In ieder geval is het niet de juiste motivatie. Voor mij is belangrijk dat ik als jongvolwassen persoon in de kracht van mijn leven ben. Ik besteed dan ook het liefst zo veel mogelijk tijd aan zaken die voor mij echt belangrijk zijn. Welke zaken dat zijn is vast een voorstelling van te maken. Het is in ieder geval niet van 09:00 tot 21:00 achter een beeldscherm zitten om juridische problemen op te lossen of te voorkomen.

Toevallig vraagt mijn vriend mij nu (zondagavond 19:00…) om even te helpen met opruimen. Ook hier weer een dilemma op het gebied van prioriteiten stellen en belangen afwegen, want deze blog is wel érg kort zo. Kies ik voor de redactie of mijn vriend? Ik denk na over de kern van wat ik zojuist heb opgeschreven en bedenk snel een titel voor de blog. Ik hoop maar dat de lezende advocaat-stagiaires en hun bazen de boodschap begrijpen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven