Wim Maas (Taylor Wessing): de universiteit was een ware bevrijding

Wim Maas is partner bij Taylor Wessing en promoveerde op 27 mei aan de Vrije Universiteit op ‘Nederlands bewijsbeslag in rechtsvergelijkend perspectief’. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Maas-Wim-sit-desktop small (002)-fb2a7c07

Wim Maas, 40 jaar, startte met studeren in 1998 aan de Universiteit van Tilburg en studeerde in 2003 cum laude aan de Radboud Universiteit Nijmegen af op Business Law. Nu, 18 jaar later, werkt hij als advocaat en partner bij Taylor Wessing in Eindhoven.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Toen ik begon met studeren vond ik vooral de herwonnen vrijheid heerlijk. Het je anoniem kunnen bewegen op de campus, niemand die je op de vingers keek of je controleerde. Ik was het schoolse systeem van het voortgezet onderwijs echt helemaal beu. De universiteit was een ware bevrijding. Ik kreeg weer plezier in het volgen van onderwijs. Ik kan me dan ook geen slechte ervaringen herinneren. Behalve dan de gebruikelijke kater op vrijdagochtend bij het vak Ondernemingsrecht van Van der Sangen in het vierde jaar.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Insolventierecht was mijn favoriete vak. Het systematische van het goederenrecht vermengd met de spanning en de praktijk van een faillissementsituatie. Bestuursrecht vond ik echt saai. Inmiddels ben ik overigens bij toeval in het octrooivak terechtgekomen. Dus nu procedeer ik over de handhaving van octrooien. Ik dacht met name Banking en Finance te gaan doen, maar door de verplichte sectiewissel bij De Brauw – het kantoor waar ik ben begonnen – kwam ik terecht op de IE-sectie. Ik vond dat uiteindelijk veel leuker dan de transactiepraktijk waar ik als advocaat-stagiair toch vooral heel veel uren maakte zonder echt iets toe te voegen.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Reinout Vriesendorp – destijds hoogleraar Insolventierecht in Tilburg – was de eerste docent die mij echt inspireerde. Ik heb na mijn studie in Tilburg, ook een duale master in Nijmegen gedaan (de Nijmegen Law School). Daar heb ik veel docenten gehad waar ik enorm veel van heb geleerd. Bas Kortmann, Jako van Hees, Gerard van Solingen et cetera.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik had toch wel heel graag twee jaar in Amerika gewerkt. New York of Silicon Valley. Dus niet als student, maar echt meedraaien in een praktijk van een US law firm. Inmiddels ben ik gespecialiseerd in internationale octrooizaken, en Taylor Wessing heeft een kantoor in Palo Alto. Dus helemaal uitgesloten is het niet, maar de kans is toch wel heel klein geworden.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Ga bij een rechtswinkel werken. Kies wel een rechtswinkel waar ze ook echt procederen. Dan gaat het vak echt leven, en is het studeren niet meer alleen transpiratie, maar ook inspiratie. O ja, en ik weet dat het geen populair standpunt is, maar cijfers doen er wel toe. Dus ‘bring your A-game’. Dat wordt immers later in de praktijk ook van je verwacht.

Wim Maas was onlangs ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven