Zo huur je de beste zelfstandige advocaten en juristen in

Er zijn weinig juridische afdelingen die niet af en toe een beroep doen op zelfstandige juristen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de grote advocatenkantoren. Hartstikke mooi voor zowel de betrokken freelance professionals als de opdrachtgevers. Maar terwijl ik zie dat de zelfstandige juristen snel onder de knie krijgen hoe dit spel werkt, merk ik dat veel opdrachtgevers worstelen. Ze bakken er niets van.

Delen:

Vaak hebben die opdrachtgevers dat niet eens door, waardoor ze niet de juiste mensen krijgen, matige kwaliteit in huis halen, hun vaste mensen opzadelen met onnodig hoge werkdruk, te veel betalen. En uiteindelijk alle betrokkenen ontevreden zijn.

Dat hoeft niet en is jammer. Er zijn namelijk heel veel goede zelfstandige advocaten en juristen in Nederland. Sterker nog, percentueel gezien lopen we ver voor op andere landen. En anders dan veel mensen denken zijn het allang niet meer de zwakke broeders en zusters die voor zichzelf beginnen. In tegendeel: de meesten zijn sterke zelfbewuste professionals die bewust kiezen voor vrijheid en onafhankelijkheid. Ze bieden bedrijven een uitgelezen kans om te besparen op advocaatkosten en om de werkdruk voor het vaste team te reguleren.

Er zijn alleen wel een paar basisregels om in het oog te houden als je het beste talent uit de markt wil halen.

#1. Let op je timing

Ok, het is slim om op tijd de markt te verkennen als je een interim-jurist nodig hebt, maar verspil niet tijd van iedereen door opdrachten uit te zetten voor je je zaken op orde hebt. Dus voor je juristen vraagt om tijd te investeren in een reactie op de opdracht die je te vergeven hebt zorg je: dat je budget hebt, dat degene die moet gaan beslissen klaar staat om daadwerkelijk knopen door te hakken, dat je bedacht hebt per wanneer en voor hoe lang je iemand nodig hebt en wat iemand in deze opdracht succesvol maakt, etc.

Kortom: doe je huiswerk zodat je daarna je inhuurproces zonder vertraging en onduidelijkheden soepel kan verlopen. Daarmee spaar je niet alleen tijd voor betrokken juristen, maar voorkom je vooral voor jezelf en je eigen organisatie allerlei ineffciënties en nodeloze vertragingen.

#2. Ben snel

Het inhuren van freelance advocaten en juristen is iets heel anders dan het aannemen van vast personeel. Je reguliere HR-processen werken dus niet. Opdrachtgevers die succesvol zijn in het inhuren van de beste freelancers zijn de snelle, want het echte talent in de markt blijft niet wachten en is alweer begonnen aan de volgende opdracht terwijl jij misschien nog intern aan het overleggen bent. Laat het proces dus niet verslappen. Pak door en zorg dat je interne stakeholders dat ook doen.

De meeste opdrachtgevers bakken er niets van

#3. Betaal voor kwaliteit, maar aarzel niet om te onderhandelen

De huidige markt is zeer concurrerend, maar op een omgekeerde manier. Getalenteerde juridische freelancers op de Nederlandse markt hebben ruime keuze uit opdrachtgevers en dat maakt dat de uurtarieven stijgen. Inflatie versterkt dat. Het bedrag waarvoor je vorig jaar inhuurde is nu fors hoger. Wees niet bang om erover in gesprek te gaan, (uur)tarieven te vergelijken en te verkennen wat je kunt doen om minder te betalen.

Hoe sterker je merk, hoe leuker het werk en het team, hoe groter de maatschappelijke impact en hoe meer flexibiliteit je je freelancer biedt, hoe groter de kans dat je erin slaagt om een scherpe deal te maken.

#4. Ben flexibel

Dit bedoel ik op meer dan één manier. Het loont om flexibel te zijn bij het onderhandelen over honorariumafspraken, maar in de huidige markt zijn slimme opdrachtgevers ook flexibel in de manier waarop ze denken over de de optimale oplossing. Die ene freelance advocaat, of jurist met het ideale profiel is misschien niet fulltime beschikbaar. Overweeg dan om andere opties te verkennen, out of the box te denken en misschien wel combinaties te maken.

Realiseer je ook dat in de Nederlandse juridische interim markt heel anders werkt dan de advocatuur. Het is niet zo dat oudere interim-juristen per sé duurder zijn dan jongere. Bovendien zijn parttime interim juristen in de regel veel productiever dan je fulltime vaste kracht dus misschien ben je wel prima geholpen met wat minder uren tegen een hoger tarief.

#5. Behandel ze als gelijken

Het is zo’n open deur dat ik even aarzelde om het op te schrijven, maar ik meld het toch: behandel je zelfstandige advocaten en juristen zoals je wilt dat collega’s jou behandelen. Ik herhaal het nog maar een keer, deze getalenteerde mensen kunnen overal werken. Waarom zouden ze ervoor kiezen om voor jou te werken als je ze niet het respect toont dat je van peers vewacht? Daarbij hoort openheid en eerlijkheid, maar ook dat je ze niet ghost en gewoon reageert op telefoontjes en e-mails.

Zo zijn er natuurlijk nog wel meer do’s en dont’s, maar deze 5 is wat ik het meeste mis zie gaan. En dat is zonde want je kunt als juridisch team zoveel hebben aan de inzet van goede zelfstandige juristen!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven